Maansverduistering

Aflevering 1183 - 24 – 31 JULI

Op 27 juli is er een betrekkelijk zeldzaam verschijnsel te aanschouwen. De maan zal op deze dag (bij ons in de avonduren) door de kernschaduw van de aarde trekken.

Totale maansverduistering

Daar de maan vrijwel door het midden van de schaduw van de aarde trekt, zal deze verduistering lang duren. Het begint al om 20.24 uur als de maan de schaduw begint binnen te trekken. De maan is dan nog niet op. Pas om 21.20 uur komt in ons land de maan boven de horizon. Op dat moment raakt hij ook totaal verduisterd. Pas als het donker is geworden zien we de maan als een vage roestkleurige schijf tussen de sterren. Om 22.22 uur is de verduistering het donkerst; dat wordt het maximum genoemd. Om 23.13 uur vallen de eerste zonnestralen weer op de maan en komt hij geleidelijk weer uit de schaduw. Om 00.19 uur is de maan weer geheel in het zonlicht. Wie op de maan zou staan kan een totale zonsverduistering waarnemen. Omdat de aarde een atmosfeer heeft wordt een beetje rood licht door die atmosfeer rond de aarde gebogen en kan dit nog de maan bereiken. De waarnemer op de maan zou een rode kring aan de hemel zien staan. Dat rode licht veroorzaakt ook de kleur van de verduisterde maan. Dicht bij de verduisterde maan is na 22.30 uur ook de oranje planeet Mars te zien. Merk op dat Mars helderder is dan de maan!

MAAN – Onze wachter is inmiddels aan de avondhemel te zien en de schijngestalte groeit verder. Op vrijdag 27 juli is het om 22.20 uur Volle Maan (geheel zichtbaar maar verduisterd, sterrenbeeld Steenbok, zuidoosten). Met een verrekijker is de verduisterde maan beter te zien. Later in de nacht is een heldere Volle maan te zien. Na 27 juli neemt de schijngestalte weer af en verplaatst onze wachter zich naar de ochtendhemel.

PLANETEN – In de avondschemering is Venus vrij kort in het westen te zien. Ze is nog te vinden in sterrenbeeld Leeuw. Rond 23.00 uur gaat ze in het westen onder. Bij het donker worden staat Jupiter reeds in het zuidzuidwesten. Hij is verder tot tegen 00.30 uur te zien (dan in westzuidwesten). Saturnus wordt als het donker wordt zichtbaar in het zuidzuidoosten; Mars komt om 22.30 uur op in het zuidoosten. Mars is erg helder; hij staat op slechts 58 miljoen kilometer van de aarde.

Meteoren

Van 3 juli tot en met 15 augustus zijn de Alfa-Capricorniden actief met weinig activiteit. De Delta-Aquariden-Zuid zijn sinds 12 juli ook actief. Deze is actiever met maximaal 16 meteoren per uur. Ze lijken uit het gebied van sterrenbeeld Waterman te komen. Deze zwerm blijft tot 23 augustus actief met het hoogtepunt op 30 juli. Het vluchtpunt staat dan tegen 04.00 uur laag in het zuiden.

e-mail: rpelings@hotmail.com.