Indonesië horen, proeven en voelen op Pasar Malam in Emmeloord

EMMELOORD - De Pasar Malam, dit weekeinde in de Bosbadhal in Emmeloord, oorspronkelijk bedoeld als ontmoetingsplaats voor Indo’s is de laatste jaren vooral ook een plek waar Indonesiëreizigers weer even het vakantiegevoel opsnuiven.

Dit zegt Chris Uittenbogaard uit Den Helder, voorzitter van de Stichting Stellar Events die al 45 jaar Pasar Malams organiseert in Nederland. De inmiddels 72-jarige organisator snapt niet waar hij vroeger toen hij het vrijwilligerswerk naast een baan deed, die tijd vandaan haalde. ‘Dat verbaast me weleens, maar ik doe het met veel plezier. En er zijn veel enthousiaste Molukse vrijwilligers bij de stichting, wat het werk leuk maakt.’

De stichting organiseert tussen maart en oktober 10 markten in Nederland met de grootste in Eindhoven. Sinds vorig jaar staat Emmeloord als kleine markt ook op de kalender. De stichting werkt samen met de Stichting Benefiet voor NOP, die de Pasar Malam vorig jaar voor het eerst naar de polder haalde. ‘Wij willen hier nieuwe dingen naar toe halen en dit is er een goed voorbeeld van’, zegt Alex Jacobs, voorzitter van Benefiet voor NOP.

Benefiet voor NOP

Van de opbrengsten van de markt gaat naar beide stichtingen geld. De Stichting Stellar financiert projecten voor ouderen in Indonesië en Benefiet voor NOP besteedt het geld aan een rolstoelbus en hulphond voor Jari uit Tollebeek. Of de Pasar Malam echt een blijver is, zal pas na volgend jaar duidelijk worden. ‘We doen het zeker drie keer achtereen en gaan dan evalueren’, zegt Uittenbogaard.

De keuze voor het afgelopen weekeinde was niet het meest ideaal. ‘Ik hoorde hier pas dat het festival Oord er was en dat er nog twee evenementen in de NOP waren. Daar zullen we volgend jaar beter naar moeten kijken.’ De organisator is er echter wel van overtuigend dat de Pasar Malam zijn eigen publiek trekt. ‘Maar de hitte werkt ook niet helemaal mee, maar ondanks dat is er nog wel publiek. Het loopt lekker door en de sfeer is heel goed.’

Zanger René Le Blanc weet al vroeg in de avond veel mensen op de dansvloer te krijgen, terwijl anderen genieten van de heerlijke gerechten uit de Oosterse keuken. Een bezoekster laat haar hand lezen. De Bosbadhal ademt de geur van wierook. Indonesië was zaterdag en zondag wel heel dichtbij in de polder.