Heerlijk ontspannen op OORD Festival

EMMELOORD - ‘Het is fantastisch druk, hier zijn we heel erg blij mee’, zegt  veiligheidscoordinator Ilse Tjepkema vanuit de Regelkeet. De vrijwilligers komen bijna handen tekort om de drukte in goede banen te leiden. ‘We hebben een team van 80, maar er mogen nog wel meer bij.’ De toenemende drukte heeft naast het mooie weer ook met de toenemende naamsbekendheid van het evenement te maken, stelt Tjepkema.

‘Het is fantastisch druk, hier zijn we heel erg blij mee’, zegt  veiligheidscoordinator Ilse Tjepkema vanuit de Regelkeet. De vrijwilligers komen bijna handen tekort om de drukte in goede banen te leiden. ‘We hebben een team van 80, maar er mogen nog wel meer bij.’ De toenemende drukte heeft naast het mooie weer ook met de toenemende naamsbekendheid van het evenement te maken, stelt Tjepkema.

Natuurlijk werkt het schitterende weer mee, al is het op de zonnige weides voor sommige podia ‘s middags te heet om te verblijven voor publiek. Een probleem dat in de loop van de avond oplost als de zon een weg naar de horizon zoekt en zwoelte achterlaat op het drukke festivalterrein. Oord is relaxed want het is ook niet te druk. Bezoekers genieten van tal van acts van stillevens, dichtkunst, blaasmuziek, lekkere wereldgerechten, stevige rock, picknicken, lounchen, zonnebaden en easy zang om maar wat te noemen.

Straattheater

Straattheater is nog wat er aan ontbreekt. ‘Ja’, vindt ook artistiek leider Roelina Lensen op het bruisende festivalterrein. Voor de komende edities krijgt deze tak van cultuur extra aandacht laat ze weten. ‘We werken aan verdieping. Voor volgend jaar is het thema ‘Buiten het bekende’. Daar kun je alle kanten mee op, buiten het bekende kun je ook experimenteren. Straattheater past daarbij. We willen dingen doen om te prikkelen.’

De energie van OORD komt voort uit de gedragenheid van artiesten, bezoekers en sponsors, stelt Lensen. ‘Iedereen kan inschrijven om mee te doen. De kracht zit in onze deelnemers.’ Niet alle acts zijn overigens lokaal. Enkele acts van landelijke bekendheid zijn mogelijk door ondersteuning van het Cultuurbedrijf Noordoostpolder. Zoals, de prachtige set laat op de avond verscholen tussen de bomen van…. Marcel de Groot. De jonge populaire band Lakshmi laat met sfeervolle dromerige rock en een wervelende lichtshow zowel jonge als oudere bezoekers genieten. Verrassend wordt de show op het hoofdpodium gestolen door Frank Blueka (foto). Slechts een gitaar en een stem en het hele veld deinde en zong mee. De stelletjes kropen elkaar aan en de avondgloed werd ingezet. Dat is toch het mooie van een festival.