Groei Eventing Emmeloord stokt: ‘Nederlandse ruiters laten ons een beetje in de steek’

NOORDOOSTPOLDER - De organisatie staat als een huis, de sponsors zijn enthousiast en het weer kan niet beter. En toch wringt er iets. ‘De Nederlandse ruiters laten ons een beetje in de steek’, vindt Harry Koopman.

Eventing Emmeloord heeft alles in zich voor een succesvolle vierde editie. Mooie omgeving, prima weer (misschien iets te warm), een internationaal deelnemersveld en BuitenZinnig, een aantrekkelijke combinatie van landlevenmarkt, outdooractiviteiten en demonstraties. Koopman, voorzitter van het hippische evenement, is desondanks op de tweede dag van Eventing Emmeloord niet vrij van zorgen. ‘Ik kijk alweer over het evenement heen’, zegt Koopman.

Hij ziet dat het aantal inschrijvingen, vooral van Nederlandse ruiters en amazones, is teruggelopen in vergelijking met vorig jaar. Dat is niet in lijn met de strategie, die erop gericht is om het evenement in de komende jaren flink te laten groeien. Meer dan zestig procent van de deelnemers komt van buiten de landsgrenzen. Deelnemers uit negen landen, van Finland tot Italië, strijden om de ereplaatsen in het Kuinderbos.

‘Geen idee’

‘Ik heb geen flauw idee’, zegt Koopman over de reden van de tegenvallende interesse uit Nederland. Hij zit ermee in z’n maag, want hij (en vele anderen met hem) ziet de potentie van het evenement. In Aken wordt tegelijkertijd een eventing georganiseerd op driesterrenniveau. ‘Had Alice Naber naartoe gekund, maar zij heeft voor Emmeloord gekozen, omdat ze vond dat ze het niet kon maken hier niet bij te zijn.’ Blijft het feit, dat de interesse tegenvalt. ‘Je wilt het liever niet benoemen, maar ja, het is wel de realiteit.’ Het is de organisatie al vaker aangeraden: ga wat later in het seizoen zitten. Dan valt het evenement echter in de bouwvakvakantie en juist uit de bouwwereld komen een paar grote sponsors. ‘Wij willen die mensen graag de kans geven het evenement te bezoeken.’ Dus gaat het bestuur toch kijken of het mogelijk is Eventing Emmeloord later op de agenda te zetten. Koopman: ‘We blijven het proberen. De sponsors en enkele buitenlandse coaches willen ons graag helpen.’

Minder stoffig

Eventing Emmeloord 2018 is zeer zonnig, warm en droog. De warmte deert de paarden niet, heeft de Italiaanse TD (technical delegate) laten weten. ‘Het is geen issue. Er zijn ijsbakken, er zijn douches voor de paarden en bij de stallingen is volop water voorradig’, zegt Koopman. Water, of liever gebrek aan water, is wel een probleem. Water wordt ook gebruikt om de paden in het bos minder stoffig te maken en de bodem van de dressuur- en springpiste een frisse aanblik te geven. Dat is in ieder geval gelukt. Je ziet duidelijk het verschil met de omgeving.

Wat niet is gelukt, jammer genoeg: de drie waterhindernissen allemaal van water voorzien. ‘Voor twee hindernissen hebben we uit de omtrek voldoende water weten te halen, maar de derde hindernis is een soort Dode Zee. Toch geniet ik van het weer, hoor. Je moet er verder geen probleem van maken’, blijft de, ondanks de zorgen, goedgeluimde voorman van Eventing Emmeloord positief. ‘De mensen moeten komen kijken en de ruiters moeten hier naartoe komen! Dit evenement moet een echte traditie worden. We blijven het proberen.’