Soccerking Olav Sieljes kent de weg

EMMELOORD - ‘Het niveau is hoog, vergelijkbaar met de derde divisie in Nederland. En het voetbal in Amerika is een stuk fysieker. Je moet sterk zijn’, zegt Olav Sieljes (19), die onlangs terugkeerde naar Emmeloord.

Sieljes heeft twee seizoenen soccer gespeeld in de collegecompetitie in de staat Colorado. Daarnaast heeft hij gestudeerd aan het Northeastern Junior College in Sterling, Colorado. Kroon op het werk: de associate degree in business. Een prima basis voor zijn vervolgstudie aan Windesheim, waar Sieljes international business gaat doen. De Emmeloorder is een druk bezet man, want hij keert terug op het oude nest, SC Emmeloord, en hij heeft een bedrijf op poten gezet: college-soccer.nl. Getalenteerde, ambitieuze voetballende studenten wil hij helpen aan de bak te komen als student-athlete in Amerika.

De prestatiemaatschappij, die Amerika bij uitstek is, dwingt een voetballende student tot hard werken, maar dat geldt net zo goed voor het proces er naartoe. Studeren in de States is een dure grap en dus is het verkrijgen van een scholarship voor de meeste stervelingen een must. Olav en zijn vader wisten alle hobbels en valkuilen te overwinnen. ‘Tussen de start van de procedure en de toestemming om in Amerika te mogen studeren, ligt een half jaar. Het is enorm veel papierwerk’, weet Olav, die gebruik maakte van een bemiddelingsbureau.

Schimmige tarieven

Hij heeft er veel aan gehad, maar heeft ook ondervonden dat veel bemiddelingsbureaus niet honderd procent te vertrouwen zijn. ‘Veel teamgenoten hadden dit soort bureaus ingeschakeld. Ik heb daarvan geleerd, dat veel bureaus schimmig doen over de gehanteerde tarieven en veel andere zaken. Dat kan een stuk beter.’ Olav duikt met zijn bedrijf in dat gat. ‘Mijn werkwijze is veel transparanter.’ Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden: je moet minimaal in het bezit zijn van een mbo-diploma niveau 4 en je moet natuurlijk een lekker potje kunnen voetballen. Olav: ‘Er voetballen veel jongens die in de jeugd van profclubs hebben gespeeld.’

De jonge Emmeloorder kijkt met veel plezier op zijn tijd in Colorado. ‘Op mijn vijftiende begon ik erover na te denken. Ik vond de Verenigde Staten altijd al een bijzonder land.’ Met z’n vader ging hij concreet aan de slag. Olav wist met goede informatie en een wervend filmpje de aandacht te trekken van de voetbalcoach van zijn college. Na een paar nachtelijke Skype-sessies was de deal rond. Olav werd op z’n zeventiende meteen tot aanvoerder van de Northeastern Plainsmen gebombardeerd. De eerste drie weken in de voorbereiding (preseason) werd de compleet nieuwe selectie flink uitgeknepen. ‘We trainden bijna dagelijks op één kilometer hoogte terwijl het boven de dertig graden was. Ik was daarna helemaal afgepeigerd.’

Geweldige tijd

De seizoenen in het collegesoccer zijn kort, maar hevig. Twintig wedstrijden in twee maanden. In het eerste seizoen miste het team van Olav net de play-offs, maar in het tweede seizoen plaatsten de Northeastern Plainsmen zich voor de regiofinale van de staten Colorado, Nebraska en Wyoming. Het team van Otero, Colorado, was daarin te sterk. Olav Sieljes kijkt terug op een ‘geweldige tijd’, ondanks dat het hard werken was, ook in het voetbal. De Emmeloorder koos er zelf voor om te vertrekken, maar hij weet: ‘Als je een slecht seizoen draait, moet je weg.’ En toch: ‘Ik kan het iedereen aanraden.’ Zijn motto: dream it, do it!