Doejaaren vloert reuzin Duitsland

Kraggenburg - Rebecca Doejaaren heeft sportgeschiedenis geschreven. De spits uit Kraggenburg scoorde de enige goal tegen Duitsland op het EK voor vrouwen onder 19 jaar. Oranje versloeg voor het eerst de grote buurvrouw.

Door de overwinning gaat Nederland ongeslagen aan kop in een poule met Duitsland, Denemarken en Italië. Doejaaren blijft voorzichtig (‘We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd’), maar Oranje staat met één been in de halve finale. Als Nederland dinsdag gelijkspeelt tegen Denemarken is de halve finale een feit. Zelfs een kleine nederlaag volstaat, mits Duitsland van Italië wint.

De website www.onsoranje.nl is lyrisch over de zege op Duitsland, dat in acht eerdere ontmoetingen geen enkele nederlaag tegen Oranje leed. ‘Een unieke gebeurtenis, een waanzinnige prestatie’ wordt de zege op de zesvoudig Europees kampioen genoemd. ‘De meiden verdienen een groot compliment voor hun vechtlust en teamspirit’, vindt bondscoach Jessica Torny.

Meer kansen

In Yverdon-les-Bains, aan de oevers van het Meer van Neuchậtel, had Oranje het zwaar. Duitsland was de bovenliggende ploeg. ‘Voetballend zag het er misschien niet altijd goed uit’, vond ook Torny. Rebecca Doejaaren dacht er net zo over. ‘Tegen Italië (3-1 winst, HdR) speelden we prima, maar de tweede wedstrijd was niet goed. Duitsland kreeg veel meer kansen dan wij’, aldus Doejaaren.

Waarom won Oranje dan toch? ‘Omdat wij scoorden en zij niet’, luidde de eenvoudige verklaring van de matchwinner. Rebecca Doejaaren, die beide wedstrijden de negentig minuten vol maakte, sloeg in de 72e minuut toe. Doejaaren zette zelf de aanval op, passeerde een paar tegenstanders, ging de combinatie aan en schoof de bal keurig binnen: 1-0.

Powerspits

‘Een goeie goal’, noemde de bescheiden spits haar belangrijke doelpunt. Op www.onsoranje.nl is men ronduit opgetogen. Ze wordt een powerspits genoemd en een plaaggeest voor de Duitse defensie. En de treffer wordt een wereldgoal genoemd. ‘Ze steeg boven zichzelf uit. Fantastisch’, vond bondscoach Jessica Torny.

Doejaaren zelf hield zich ondertussen op de vlakte. Ze was zich nauwelijks bewust van de impact van haar doelpunt. ‘Ik kreeg pas na de wedstrijd mee wat mijn goal betekent’, zei ze. Vanzelfsprekend was de 19-jarige aanvaller tevreden over het EK tot nu toe. Twee keer winst, mooie velden en prima weer. ‘En mijn moeder en mijn vriend zijn overgekomen. Zij blijven tot we eruit liggen.’ 

Harry de Ridder