Bloemencorso’s vrezen sproeiverbod

Vollenhove - De organisatoren van de corso’s in Sint Jansklooster en Vollenhove vrezen problemen voor de dahliateelt als door de aanhoudende droogte er een sproeiverbod gaat gelden in Overijssel.

'Niet dat het corso niet door zal kunnen gaan, maar als wij niet meer kunnen beregenen betekent dat de bloemen veel kleiner zullen zijn en ook een geringere dahliaoogst van zeker 25 procent', zegt Harold Westhuis van de Bloemencommissie van het corso Vollenhove. 'De droogte kan zo een spelbreker worden voor het corso', waarschuwt Westhuis.

Extreem

'Zo extreem hebben we het nog niet meegemaakt', zegt Roel van de Zweerde, van de pr-commissie van het corso Sint Jansklooster, dat een week eerder (vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus) dan Vollenhove plaatsvindt. 'Mocht er een sproeiverbod komen dan staan we voor de uitdaging om naar alternatieven te zoeken'.

Waterbassins

De organisatie in Sint Jansklooster is al elke dag druk met het besproeien van de dahliavelden. Voor het eerst zijn er volgens Van de Zweerde grote waterbassins aangelegd bij het dahliaveld die met zo’n 12.000 liter water worden gevuld. 'Dat halen we uit het Zwartewater en met giertanks brengen we dat naar de bassins toe. Daar kunnen wij ons twee dagen mee redden', aldus Van de Zweerde. 'Maar', voegt hij er aan toe, 'ook al sproei je nog zoveel, het komt nooit helemaal ten goede aan de groei en bloei van de dahlia’s'.

Tropische periode

Volgens Vollenhovenaar Westhuis zijn volgende week de verwachte hoge temperaturen ook niet gunstig voor de ontwikkeling van de dahlia’s. 'De dahlia kan slecht tegen extreme warmte. De bloem is het beste gebaat bij temperaturen tussen de 16 en 24 graden. Het moet echter niet te warm worden, dus niet boven de 30 graden', stelt Westhuis. De voorspellingen zijn echter dat Nederland volgende week een tropische periode staat te wachten.

'De dahlia’s gaan nu de knoppen van de bloemen zetten en daarvoor is vocht nodig', legt Westhuis uit. 'We zijn nu ook constant aan het beregenen en dan moet het goed komen, tenzij er een sproeiverbod komt, zoals inmiddels in De Achterhoek het geval is. Dan zullen de bloemen uiteindelijk veel kleiner zijn en is ook de opbrengst een stuk minder.

Tekorten van bloemen en kleuren

Het bloemencorso zelf komt niet direct in gevaar', verwacht Westhuis. 'Het is wel zo als we met grote tekorten van bloemen en kleuren komen te zitten kan het zijn dat we alles moeten omgooien en aanpassen. Dan zal de kwaliteit ook minder zijn, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat er een bloemencorso niet is doorgegaan', laat de Vollenhovenaar weten.

Westhuis is lid van de Bloemencommisssie van het corso in Vollenhove. Deze commissie zorgt voor de inkoop van bloemen elders uit het land, maar ook voor de verkoop van dahlia’s uit de ‘eigen’ velden. Voorts behartigt deze commissie de belangen van de dahliatelers in de Kop van Overijssel.

Uit andere delen van het land

De bloemen voor het corso komen niet alleen van de dahliavelden in de Kop van Overijssel, maar Vollenhove en Sint Jansklooster halen de kleurrijke bloemen ook uit andere delen van het land, zoals de Achterhoek, Drenthe (Elim en Eelde) en Brabant (onder andere Valkenswaard en Zundert). In de Achterhoek geldt overigens al een sproeiverbod. 'Als de nood echt aan de man komt kunnen we ook nog een beroep doen op dahliatelers uit het Westland', zegt Westhuis.

Toch wordt er in De Achterhoek nog wel beregend op de dahliavelden. 'Het sproeiverbod geldt alleen voor het gebruik van oppervlaktewater voor de beregening en wij pompen het voornamelijk op uit de bodem', stelt Broddie Huinink, secretaris van het corso in Lichtenvoorde. 'Maar wat het waterschap over het onttrekken van grondwater voor het besproeien van de dahlia’s in de nabije toekomst besluit, weten wij ook niet'.

Uitzonderlijke situatie

Voor de Achterhoek is er volgens Huinink sprake van een uitzonderlijke situatie. 'De laatste regenbui hadden wij hier medio april. Het heeft hier al drie maanden niet geregend. Het is niet bevorderlijk voor de groei van de dahlia en de hoge temperaturen zijn funest voor de bloem. Die wordt heel snel droog en dan is ie weg. Het advies is hier om nu alle knoppen af te maaien, alle voeding moet nu eerst naar de knol gaan. We hopen dat de dahlia’s het zo zullen redden'. In Lichtenvoorde hebben ze nog eventjes de tijd, daar vindt het corso al 89 jaar plaats op de tweede zondag van september.