De natuur in met app

EMMELOORD - Wat is het verschil tussen een spar en een den? En wat is de naam van dat plantje dat zo prachtig in bloei staat? Vragen die ongetwijfeld wel eens opkomen tijdens een wandeling in de natuur. Met de nieuwe app ‘wilde planten en bomen’ zijn de antwoorden snel gevonden. Een ideaal hulpmiddel om snel basiskennis over wilde flora op te doen.

Volgens initiatiefneemster Janny Resoort hebben veel mensen interesse in wilde planten en bomen, maar is het lastig om daarover meer kennis te vergaren. Met de nieuwe app wil ze een drempel wegnemen. ‘Boeken neem je niet zo snel mee tijdens een wandeling in de natuur. Bovendien zijn er ontzettend veel boeken op de markt, die voor leken vaak veel te complex zijn. Veel plantenliefhebbers beginnen aan de Flora van Heukels, maar stoppen er mee omdat determineren daarmee veel te moeilijk is’, vertelt Resoort.

En dus zette ze haar plan voor een app door. Die is sinds kort te downloaden in de bekende appstores. Daarmee krijgen beginnende natuurliefhebbers snel en eenvoudig informatie over de 75 meest voorkomende plantensoorten en 25 bomen.

De app is ook leuk voor kinderen, zegt Resoort met de ervaringen van haar kleinkinderen van 3 en 5 jaar in het achterhoofd. ‘Ik liet ze onlangs in de app een madeliefje zien en vroeg of ze die buiten wilden gaan zoeken. Binnen vijf minuten kwamen ze met vrolijke gezichten terug. Ze leren met deze app op een leuke manier waarnemen en van de natuur genieten. Die blijheid gun ik ook volwassenen.’ En op deze manier is het betrekkelijk eenvoudig om de 75 meest voorkomende wilde planten te leren.

Janny Resoort is eigenaar van een advies- en onderwijsbureau met de nevenactiviteit www.thuisinflora.nl. Hiermee wil ze de kennis van wilde flora vergroten door onder meer apps te ontwikkelen. Op deze website staat alle informatie, ook de soorten die in de app zijn te zien. Wilde Planten en Bomen is voor 1,99 te downloaden in de Playstore en € 2,29 in de App store