Winkelen op zondag wordt steeds normaler

Regio - In 68 procent van de Nederlandse gemeenten mogen de winkels elke zondag open. Dat is een groei van 13 procent ten opzichte van 2016. Toen mochten de winkels in 60 procent van de gemeenten 7 dagen per week open. De koplopers zijn Noord-Holland, Noord-Brabant, Limburg en Drenthe. In Zeeland, Flevoland en Overijssel wordt de zondagsrust het meest in ere gehouden.

In negen van de twaalf Drentse gemeenten mogen de winkels elke zondag open. dat is in 82% van de gemeenten. In Overijssel ligt dat percentage een stuk lager, daar mag in 38% van de gemeenten de winkel elke zondag open zijn.

Het ziet er naar uit dat in nog eens 30 gemeenten verruiming van de zondag-openstelling op stapel staat. Dat blijkt uit onderzoek van Detailhandel Nederland naar de reeds doorgevoerde regelingen voor winkeltijden en de plannen van de nieuwe gemeentebesturen.

‘Consumenten kunnen straks op momenten die hun het beste uitkomen hun boodschappen of aankopen doen. Uiteraard zouden we in de overige gemeenten ook graag een bredere winkelopeningstijden-regeling zien’, aldus Sander van Golberdinge, directeur Detailhandel Nederland.

In gemeenten die geen wekelijkse koopzondag hebben, mogen winkels overigens ook wel op zondagen open, maar bijvoorbeeld niet elke week, niet overal of niet alle typen winkels. Ook winkelen tijdens feestdagen is op veel plekken mogelijk. In bijna de helft van de gemeenten mogen alle winkels op elke feestdag open.

In één op de elf gemeenten mogen winkels praktisch het hele jaar open: 7 dagen per week, tijdens feestdagen en op de avonden van Goede Vrijdag en 24 december. Dat kan bijvoorbeeld in Rotterdam, Almere en in veel relatief kleine gemeenten, maar niet in Amsterdam. Losser heeft zelfs een ‘24/7/365-open’ regeling.