Rechter beslist over toekomst Autoschade Urk

Urk - De rechter moet eraan te pas komen in het geschil tussen de eigenaar van het pand aan de Urkerweg 3 en VOF Autoschade. Dat huurt al zo’n 20 jaar bedrijfsruimte en is 7 jaar geleden gevraagd uit te zien naar een andere ruimte.

De rechter moet eraan te pas komen in het geschil tussen de eigenaar van het pand aan de Urkerweg 3 en VOF Autoschade. Dat huurt al zo’n 20 jaar bedrijfsruimte en is 7 jaar geleden gevraagd uit te zien naar een andere ruimte.

De verhuurder stelde maandag in de rechtbank in Lelystad dat ze het pand zelf nodig heeft. Haar echtgenoot breidt zijn transportbedrijf uit en heeft de ruimte nodig. De huurovereenkomst is per 1 maart opgezegd en de ontruiming is aangekondigd, maar Autoschade Urk ging in verweer.

De raadsman stelde namelijk dat het bedrijf speciale wettelijke bescherming heeft, waardoor de verhuurder de huur alleen met zwaarwegende argumenten mag opzeggen. Als de huurder zich bijvoorbeeld misdragen heeft. De verhuurder zei op haar beurt dat het hier gaat om overige bedrijfsruimte, zonder publieke functie. ‘Het betreft niet meer dan een oude loods’, liet de raadsvrouw weten.

Volgens haar vindt er ook geen klantencontact plaats, omdat Autoschade Urk in opdracht van andere garages werkt. ‘Er is niet eens een pinautomaat.’ De eigenaar liet weten dat hij voor particulieren en andere garages werkt en dat het op rekening gaat.

De rechter vroeg zich af of er is geprobeerd om een ander pand te zoeken. De eigenaar liet weten dat hij en de mede-eigenaren altijd tot tevredenheid hebben gehuurd. En dat ze dat ook graag nog vijf, zes jaar doen tot hun pensioen. Ze voelen er weinig voor om zich voor die korte periode nog in de schulden te steken.

De rechter doet over twee weken uitspraak.