Urk voorbeeld van participatiesamenleving

URK - ‘Urk is een voorbeeld voor de participatiesamenleving’, stelt wethouder Freek Brouwer van Urk naar aanleiding van de evaluatie van de veranderingen drie jaar geleden in het Sociaal Domein.

‘Wat ik eigenlijk al wist, maar wat nog maar eens door het adviesbureau is bevestigd, is dat Urk een voorbeeld voor de participatiesamenleving is’, aldus wethouder Freek Brouwer. Hij baseert de uitspraak op basis van onderzoek dat adviesbureau WagenaarHoes deed.

‘We mogen trots zijn op de krachtige informele zorg met de vele vrijwilligers, mantelzorgers en inzet vanuit de kerken. Maar ook trots op de betrokkenheid, de inzet en motivatie van de professionals van onze zorgpartners.’

Brouwer waarschuwt dat de goede resultaten niet betekent dat de gemeente nu op haar lauweren kan gaan rusten. Hij wijst erop dat de veranderingen in de samenleving er toe kunnen leiden dat zaken als vrijwilligerswerk en mantelzorg onder druk komen te staan. Tegelijkertijd lijken er ook nog drempels voor zorg te zijn, weet hij.

‘Als gemeente moeten we daar samen met anderen de komende jaren een passend antwoord op vinden’, stelt de wethouder.

‘En bij dat zoeken van oplossingen wordt als belangrijke aanbeveling meegegeven dat dit vooral met elkaar moet gebeuren; met vertrouwen in elkaar, met voldoende ruimte voor ontwikkeling en vanuit een goede relatie. Zowel binnen de muren van het gemeentehuis als daarbuiten.’