Drugsdealer uit Emmeloord gaat de cel in

Lelystad - Een 28-jarige man uit Emmeloord is vrijdag veroordeeld tot 8 maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor de handel in harddrugs. De rechtbank in Lelystad acht bewezen dat hij geruime tijd beroepsmatig diverse klanten van coke en wiet voorzag.

Na diverse tips besloot de politie begin dit jaar zijn huis te observeren. Mensen die na een zeer kort bezoek de woning verlieten, werden aangehouden. Bij één van hen werd coke aangetroffen. Deze 'klant' gaf aan al lange tijd coke van de verdachte te kopen. Bij een inval in de woning werden er coke en hasj aangetroffen. De handelsvoorraad wiet ,,was zelfs groter dan in een coffeeshop'', meldt het vonnis.

Die cocaïne was voor eigen gebruik, zei de verdachte. Een zeefje en weegschaal had hij eenmaal gebruikt om coke af te wegen voor gebruik samen met een vriend. Wel gaf hij toe vrienden tegen betaling van wiet te voorzien. Hij was hiermee begonnen omdat in Emmeloord geen coffeeshop zit.

Die verklaringen van de verdachte achtte de rechtbank ongeloofwaardig. Er zijn vele wikkels in zijn huis aangetroffen gebruikt om coke in te verpakken. Bovendien vragen de rechters zich af hoe aannemelijk het is om coke, voor eigen gebruik met een vriend, eerst af te wegen. Ook zijn er in zijn woning munitie en zwaar vuurwerk aangetroffen.

Gelet op de verklaringen van getuigen acht de rechtbank bewezen dat de man van de drugshandel zijn beroep had gemaakt. Zijn eigen gewin ging voor op de gezondheid van anderen, die deze drugs bij hem afnamen, aldus het vonnis. Ook het bezit van zwaar vuurwerk levert een gevaar op voor de maatschappij. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Michiel Satink