Gerooide aardappelen gaan weer naar Koninklijk Huis

MARKNESSE - Het eerste kistje gerooide aardappelen uit de volle grond in Noordoostpolder gaat ook dit jaar naar de keuken van het Koninklijk Huis.

Vanochtend was het weer zo ver. Dit jaar staat de biologische aardappel ‘Vitabella’ van het aardappelhuis Plantera uit Marknesse in de schijnwerpers. Samen met Gerard Bovée, oprichter en directeur van Plantera en deelnemers van zorgboerderij Op de Wurf, rooide burgemeester Aucke van der Werff de Koninklijke aardappel bij biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf Vermuë

Na het oogsten maakten de deelnemers van zorgboerderij Op de Wurf ter plaatse, dus in het veld, een vers portie frites voor alle aanwezigen van de geoogste Vitabella’s. Zorgboerderij Op de Wurf biedt een helpende hand aan jongeren, volwassenen en ouderen met een beperking of andere zorgvraag die graag op een boerderij zijn.

Traditie

Ook dit jaar ontvangt het Koninklijk Huis de eerste nieuwe aardappelen uit Noordoostpolder. In de tweede helft van april zijn de aardappelen gepoot en dankzij het warme weer in de maanden mei en juni kan de aardappel nu al geoogst worden. De traditie startte in 2013, bij het bezoek van de Koning en Koningin aan Noordoostpolder. Onder auspiciën van het Agrofoodcluster in Noordoostpolder organiseert ieder jaar een ander aardappelhuis in Noordoostpolder het aanbieden van de Koningsaardappel.