Telescope

Aflevering 1181 - 10 – 17 JULI

Het prestigieuze project James Webb Space Telescope heeft met grote tegenslagen te kampen. Door technische moeilijkheden moet de lancering van de opvolger van de Hubble-ruimtetelescoop opnieuw worden uitgesteld.

Uitstel

Oorspronkelijk moest de nieuwe ruimtetelescoop al in 2007 (!) worden gelanceerd. Maar door technische moeilijkheden werd de lanceerdatum keer op keer uitgesteld. Recentelijk raakten bij een trilproef moeren los. Het gehele gevaarte moet daarom minutieus worden nagelopen. Bij een lancering treden vele trillingen op, dus alles moet goed vastzitten. De lanceerdatum is nu uitgesteld tot 30 maart 2021.

Daarbij lopen de kosten ook steeds meer op. Oorspronkelijk moest het project niet meer dan een half miljard dollar kosten. Inmiddels is dat 20 maal zoveel geworden. Men heeft het ervoor over en er is besloten om het project voort te zetten. Met de nieuwe ruimtetelescoop kan men het licht van de eerste sterren en sterrenstelsels in het heelal opvangen en atmosferen van exoplaneten op levenstekens onderzoeken. De vraag is hoeveel uitstel het project nog kan verdragen.

MAAN – Deze week zullen we onze wachter niet veel zien. Op vrijdag 13 juli is het om 04.48 uur Nieuwe Maan (onzichtbaar, sterrenbeeld Tweelingen). Na het weekeinde zien we de maan weer als een sikkel aan de westelijke avondhemel, op 15 juli nabij Venus.

PLANETEN – In de avondschemering is Venus vrij kort in het westen tot westnoordwesten te zien. Ze is te vinden in sterrenbeeld Leeuw. Rond 23.30 uur gaat ze in het westnoordwesten onder. Bij het donker worden staat Jupiter reeds in het zuidzuidwesten. Hij is verder tot tegen 01.30 uur te zien (dan in westzuidwesten).

Saturnus wordt als het donker wordt zichtbaar in het zuidzuidoosten; Mars komt om 23.15 uur op, ook in het zuidoosten. Mars is erg helder; hij staat op slechts 60 miljoen kilometer van de aarde.

Meteoren

Van 3 juli tot en met 15 augustus zijn de Alfa-Capricorniden actief. Ze lijken uit het gebied ten westen van sterrenbeeld Steenbok te komen. De activiteit is laag, maximaal 5 meteoren per uur. Een tweede zwerm is sinds 12 juli ook actief: De Delta-Aquariden-Zuid meteoren. Deze is iets actiever met maximaal 16 meteoren per uur. Ze lijken uit het gebied van sterrenbeeld Waterman te komen. Deze zwerm blijft tot 23 augustus actief met het hoogtepunt op 30 juli.

tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com.