Flevoplant hoeft 2,7 miljoen aardbeienplanten niet te leveren

ENS - Flevoplant uit Ens hoeft geen 2,7 miljoen aardbeienplanten te leveren aan een Britse afnemer onder de oude betalingsvoorwaarden. Dat bepaalde de voorzieningenrechter in Lelystad maandag.

Het Britse S&A Produce bestelde eind vorig jaar de 2,7 miljoen aardbeienplanten. Flevoplant wil ze best leveren maar dan onder nieuwe betalingscondities. Eerder betaalde S&A 25 procent vooraf, dat moet nu 80 procent zijn. De Britten weigerden vooralsnog en wilden de levering onder oude voorwaarden afdwingen via de rechtbank. Die eis is maandag door de rechter afgewezen. S&A Produce kocht de laatste jaren aardbeienplanten van Flevoplant. Na levering werden ze in het Verenigd Koninkrijk tot volwassen planten opgekweekt. De aardbeien werden vervolgens geleverd aan onder meer supermarktketen Tesco. Met de 2,7 miljoen aardbeienplanten denkt het Britse bedrijf volgend jaar 4 miljoen aardbeien te leveren.

Nu de eis is afgewezen, is niet duidelijk of S&A de planten alsnog onder nieuwe voorwaarden wil afnemen. Volgens advocaat Alex Lever – die Flevoplant bijstond – is de situatie weer zoals die was voor de rechtszaak. De Britten hebben haast: deze maand worden de stekjes van de moederplanten van het bedrijf uit de polder geoogst. Ook Flevoplant wil weten waar het aan toe is. Als de Britten de stekjes niet willen, gaan ze naar andere afnemers.

Michiel Satink