Spaan: ‘Het was een schitterende tijd’

EMMELOORD - Een afscheidswedstrijd is iets bijzonders. Dat beseft Arjen Spaan goed. ‘Ja, dit is heel speciaal. Dat de club me dit gunt. Geweldig.’ Na twaalf seizoenen in het eerste van Flevo Boys doet Spaan een stapje terug.

De buitenspeler gaat straks met vrienden in het derde spelen. Week in, week uit presteren, trainen en die lange voorbereiding op het nieuwe seizoen: Spaan zag het niet meer zitten. ‘Ze beginnen al weer met de voorbereiding, ik moet er niet aan denken.’ De 31-jarige aanvaller viel vrijdagavond de eer van een afscheidswedstrijd te beurt. Een idee van aanvoerder Aran Nijboer.

De huidige selectie van Flevo Boys nam het in de eerste helft op tegen een selectie van oud-spelers, onder wie Yassine Assa, Wesley de Klein, Pieter Westra, Dik Hakvoort, Frank van der Plaats, Hessel Altenburg, Jacob de Vries en Michiel Maas. In de tweede helft kwamen de spelers van het derde elftal binnen de lijnen. Na twee keer een half uur stond het 1-4. Spaan scoorde natuurlijk, twee keer zelfs.

Echte clubjongen

Volgens teammanager Rick van den Bos reageerden alle genodigden heel positief. ‘Iedereen vond het een fantastisch idee.’ Zelf denkt Van den Bos er net zo over. ‘Tegenwoordig heb je veel clubhoppers. Arjen heeft in twaalf seizoenen zijn steentje bijdragen aan de club. Uit deze wedstrijd blijkt de waardering, die de vereniging hiervoor heeft.’ Ook voorzitter Henderikus Oostra staat er helemaal achter. ‘Arjen is een echte clubjongen, die veel voor Flevo Boys heeft betekend.’

Arjen Spaan speelde meer dan tweehonderd wedstrijden (zie kader) voor Flevo Boys. Hij kwam al als driejarig ventje al met zijn vader op de club. Vanaf zijn vijfde is hij als voetballer actief bij de kersverse hoofdklasser. Spaan speelde twee seizoenen in de jeugd bij PEC Zwolle. ‘Mooie tijd, maar ik had snel in de gaten, dat ik niet een bijzonder talent was’, zei hij in zijn speech, nadat hij op de schouders van twee spelers van het veld was gegaan.

In zijn speech had Arjen Spaan speciaal aandacht voor zijn vader, met wie hij veel discussieert over voetbal, en zijn vrouw, die het hem altijd heeft gegund vele uren in het voetbal te steken. Ook sprak hij zijn waardering uit voor Jan van Raalte en Wiljan Mossing Holsteyn, twee ex-trainers van Flevo Boys. ‘Jan is een mooie trainer: fel en motiverend. Van Wiljan heb ik veel geleerd op tactisch gebied.’ Onder Willem Brouwer speelde Spaan nog een seizoen in de Topklasse.

Knieblessure

Het hadden nog veel meer dan dik tweehonderd competitiewedstrijden kunnen zijn, als Arjen Spaan niet drie jaar met een ernstige knieblessure had gekampt. Hij heeft nooit maar een seconde gedacht aan opgeven. ‘Ik ben altijd gemotiveerd geweest om terug te komen. Daarvoor heb ik hard getraind.’ Met als beloning een prachtseizoen met de bekerwinst en promotie naar de hoofdklasse. ‘Waar Flevo Boys thuishoort.’

Spaan vindt het afgelopen seizoen het absolute hoogtepunt in zijn voetbalcarrière. ‘De bekerfinale spelen en dan op zo’n manier op Urk winnen, met 0-4! De promotie maakte die winst extra mooi. Prijzen pakken is het mooiste dat er is.’ En hij denkt met veel plezier terug aan het ‘geouwehoer in de kleedkamer’ en de legendarische uitstapjes naar Albufeira en Mallorca. ‘Het zit ‘em vooral ook in kleine dingen, bijvoorbeeld de connectie die ik met Frank Post heb. Ja, het was een schitterende tijd.’

 

------

Arjen Spaan speelde in twaalf seizoenen 220 competitiewedstrijden in het eerste van Flevo Boys. De beker- en oefenwedstrijden meegeteld zijn het er meer dan driehonderd. Volgens de club maakte hij zijn debuut in 2003 in een uitwedstrijd tegen DOS Kampen, maar volgens Spaan zelf kwam hij eerder binnen de lijnen, nl. tegen Be Quick ’28. Arjen Spaan maakte 57 competitiegoals, waarmee hij op de achtste plaats aller tijden staat. Topscorer aller tijden is Arie van der Wal met 126 doelpunten.

-----