Oud en jong verbinden

EMMELOORD - De jonge burgemeester wil vooral ouderen en jongeren verbinden, zei ze in haar pitch in de raadzaal van het gemeentehuis om iedereen te overtuigen dat zij de beste jeugdburgemeester is voor de Noordoostpolder. Voor die functie waren 9 kandidaten in de race, die na hun sollicitatiebrief, zich woensdag op het gemeentehuis zelf nog eens mochten aanprijzen.

Yorinthe deed dat met enthousiasme en overtuigingskracht, vond burgemeester Aucke van der Werff namens de jury. ‘Ik heb creatieve ideeën’, vertelt de jeugdburgemeester in spé die op 1 oktober de ambtsketen overgedragen krijgt van Willemengs Schutte uit Ens. Met haar uitverkiezing komt voor Yorinthe een droom uit.

‘Ik wilde vorig jaar ook al, maar toen dacht ik dat ik nog te jong was. Nu heeft mijn tante Suzanne me een beetje geholpen met de voorbereidingen.’ Een van de ideeën van Yorinthe voor de gemeente is dat jongeren vaker op bezoek gaan bij ouderen om de eenzaamheid tegen te gaan. ‘Maar ook om van elkaar te leren. De ouderen kunnen vertellen over de oorlog. Ouderen en jongeren kunnen samen wandelen en troep opruimen.’

Poldertoren

Het meest indruk maakte haar visie op de multiculturele samenleving. ‘Ik wil niet dat mensen buitengesloten worden omdat ze uit een ander land komen. Als ik zie dat ze daarom geplaagd of buitengesloten worden dan zeg ik dat dat niet kan.’ Ook wil ze dat de Poldertoren open moet voor publiek. ‘Dat iedereen op die manier kan genieten van de omgeving.’

Ze kijkt uit naar het moment dat ze de ambtsketen omkrijgt. Dat gebeurt op het moment dat ook burgemeester Aucke van der Werff afscheid neemt. Het aftellen naar 1 oktober is begonnen. Haar voorganger Willemengs liet haar alvast weten dat het echt heel leuk is en dat een van de hoogtepunten de intocht van Sinterklaas is.