Flevoplant Ens in clinch met Engelse afnemer

ENS - Nieuwe betalingsvoorwaarden van Flevoplant uit Ens zijn voor de Engelse afnemer S&A Produce onacceptabel. Door het conflict dreigen Engelse supermarkten in 2019 miljoenen aardbeien minder te krijgen.

Dat bleek woensdag tijdens een kort geding in de rechtbank in Lelystad. S&A Produce heeft de licentie van Flevoplant om in Engeland exclusief aardbeien van het ras Favori te verkopen. Deze planten voor het Engelse concern worden in Nederland door Flevoplant gekweekt. Deze gaan vervolgens naar kwekerijen in het Verenigd Koninkrijk waar S&A ze tot volwassen planten opkweekt. De aardbeien worden aan onder meer supermarktketen Tesco verkocht. In november werd afgesproken dat Flevoplant ruim 2,7 miljoen aardbeienplanten zou leveren. Dat moet goed zijn voor de productie van ruim 4 miljoen kilo aan aardbeien. Vooraf betaalde S&A altijd 25 procent van de koopsom, de rest na levering van de plantjes. Nu wil Flevoplant 80 procent vooraf. Het conflict is zo hoog opgelopen dat Flevoplant dreigt de stekjes aan andere partijen te verkopen als de Engelsen de nieuwe voorwaarden niet accepteren. Het niet leveren van de planten is voor S&A goed voor een strop van 10,3 miljoen euro, meldde de advocaat van het bedrijf.

Advocaat Alex Lever meent namens Flevoplant dat de Engelsen de nieuwe voorwaarden niet hoeven te accepteren. ,,Het staat ze vrij de plantjes van andere kwekers te kopen.'' Dat S&A plotseling met deze nieuwe voorwaarden geconfronteerd is, klopt niet: het was ze in november al bekend dat met het aantreden van Klaas Niewold als nieuwe directeur de voorwaarden zouden wijzigen. Ook Flevoplant wil graag dat de Engelsen de planten afnemen. Na aandringen van de rechter om op de gang te onderhandelen bleven beide partijen tegenover elkaar staan. De voorzieningenrechter doet op maandag uitspraak.