STOPPELS

KRAGT-TAAL

‘Het oog wil ook wat’, een uitdrukking die mijn moeder nogal eens liet horen als ze van mening was dat het aan uiterlijke zorg ontbrak. Gelijk had ze want het is fijn om naar verzorgde mensen en dingen te kijken. Maar dat is 60 jaar geleden en we leven nu in een heel andere tijd.

Tegenwoordig lijkt alles om het uiterlijk te gaan, om mooier, om schoonheid , om perfectie, design en ook de verpakking. Wat erin zit is eigenlijk van ondergeschikt belang, het gaat om het aanzien en de presentatie. Het oog is nooit verzadigd, alles kan altijd beter. Weten we wel hoeveel energie en geld we in uiterlijke dingen steken? Toch zou ik graag deze verkwistende levensstijl tegengaan. Waar zijn we mee bezig? Nog even en ons leven is voorbij. Zijn we dan tevreden met de status die we hebben bereikt en het geld dat er voor de kinderen overblijft?

Het lijkt mij dat de vervlakking èn verpakking toeneemt, zien we nog door de buitenkant heen? Als mensen teveel op eigen voordeel uit zijn, gaan ze zich ook afkeren van narigheid die mogelijk een beroep op hen kan doen. ‘Niet zo somber, niet zo negatief, positief zijn dan komt het wel goed’ en daarmee ontlopen ze de confrontatie. Ach ja, elk mens staat er tenslotte alleen voor en doet er het beste aan zijn uiterlijk zo mooi mogelijk te maken, dat camoufleert de armzalige inhoud.

Dus heb ik mijn lippen en rimpels laten opvullen met Botox. Mijn oogleden en wenkbrauwen een push up gegeven en eyeliners laten tatoeëren. Werkelijk, ik wist niet wat ik zag… wat een verbetering, ik ben 20 jaar jonger en voel me ook zo. Wat is er toch veel mogelijk tegenwoordig. Nu wil ik eigenlijk nog graag mijn wangen wat voller en borsten wat kleiner hebben. Mijn man protesteert, vindt het van de gekke en daar krijgen we ruzie over. Hij vindt dat ik hiervoor mooier was. Hij begrijpt me niet en dat was altijd al het probleem. Ik deed en doe alles voor hem. Zocht altijd naar geestelijk contact, dat vond hij zweverig, moest hij niets van hebben. Nu zou hij trots op zijn mooie vrouw kunnen zijn, maar…… hij ziet me niet meer.

Moraal van dit verhaal: zorg voor uw innerlijk, het uiterlijk wordt vanzelf mooi als u vrolijk en vriendelijk bent.

mefkragt@gmail.com