Knappe start zweefvliegers NOP

EMMELOORD - Twee equipes van de Zweefvlieg Club Noord Oost Polder (ZCNOP) doen mee aan Euroglide 2018, een 2000 km lange zweefvliegwedstrijd dwars door Europa, die maandag startte en duurt tot vrijdag 13 juli.

De race is maandag begonnen in Venlo en voert de vliegers vervolgens naar Güstrow in noord oost Duitsland, Frýdlant nad Ostravicí in Tsjechië, Hütten-Hotzenwald in het Zwarte Woud vlakbij de Zwitserse grens. De finish is weer op Venlo. Aan de wedstrijd doen in totaal 82 teams mee.

Siem Troost, Jeroen Minnema en Aart Jan Troost vliegen als team met een DG-1000 lesvliegtuig van de ZCNOP en Henk Leegwater, Jos Minnema en Kor Sneller met de een “Arcus” tweezitter.

Na een uitvoerige briefing werd maandag vanaf 12:00 gestart vanaf vliegveld Venlo. In verband met de veiligheid werd de grote hoeveelheid vliegtuigen in de diverse klassen over verschillende routes naar het eerste keerpunt in Noord Oost Duitsland geleid.

De “NP” Arcus met als dag vliegers Henk Leegwater en Kor Sneller vloog als een speer en is tot aan Höpen in Duitsland gekomen onder lastige omstandigheden met zogenaamde blauwe thermiek. Normaal geven wolken de locatie van thermiek aan zodat je als vlieger weet waar de thermiek zich bevindt maar met de huidige droge omstandigheden zijn er geen wolken waarop je je kunt oriënteren. Het team heeft 260 km van de 2000 op de teller staan.

De “F11” DG-1000 met Siem Troost en Jeroen Minnema aan boord heeft maar liefst 430 km gevlogen en staat op het vliegveld Pinnow, 50 km voor het eerste keerpunt Güstrow. Veel deelnemende vliegtuigen hebben een in-, en uitklapbare hulpmotor aan boord waardoor ze in geval dat de thermiek op houdt een volgend veld kunnen halen. De F11 is het zweefvliegtuig dat het verst gekomen is van de vliegtuigen zonder hulpmotor. Een super prestatie van Jeroen en Siem.

De verrichtingen van de beide teams zijn te volgen op

WWW.zcnop.nl