Ruimterots

Aflevering 1180 - 3– 10 JULI

Ook Japan doet goed mee in de ruimtevaart. De Japanse ruimtesonde Hayabusa2 is recentelijk aangekomen bij de planetoïde 162173 Ryugu.

Ruimterots

Ryugu is een 900 meter grote ruimterots met een verkruimeld oppervlak. Ruimtesonde Hayabusa2 cirkelt er nu op een afstand van 20 kilometer omheen. De sonde zal deze maand nog dichter bij de planetoïde komen en deze tot op 5 kilometer naderen. Vanaf eind juli begint de sonde met een uitgebreid onderzoeksprogramma. Er zullen projectielen op Ryugu worden afgevuurd.

Bovendien zullen kleine landingsmodules over de oppervlakte gaan hoppen. Uiteindelijk zal ook de grotere Haybusa2 naar de planetoïde afdalen om er een bodemmonster op te pikken. In december 2019 zal het toestel aan zijn thuisreis naar de aarde beginnen. Een jaar later komt het toestel aan om zijn monster af te leveren aan laboratoria hier op aarde.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 7 juli)

Zon op: 05.22 uur; onder 22.01 uur.

Maan op: 01.49 uur; onder 15.09 uur.

MAAN – De schijngestalte van onze wachter neemt verder af. De maan is aan de ochtendhemel te zien. Op vrijdag 6 juli komt de maan om 09.51 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Zeemonster nabij Vissen). Kijk in de vroege ochtend naar het zuidoosten.

PLANETEN

In de avondschemering is Venus vrij kort in het westen tot westnoordwesten te zien. Ze is te vinden in sterrenbeeld Leeuw. Rond 23.45 uur gaat ze in het westnoordwesten onder. Bij het donker worden staat Jupiter reeds in het zuidzuidwesten. Hij is verder tot tegen 02.00 uur te zien (dan in westzuidwesten). Saturnus wordt als het donker wordt zichtbaar in het zuidzuidoosten; Mars komt om 23.45 uur op, ook in het zuidoosten. In de nanacht en vroege ochtend zijn Mars (l) en Saturnus (r) te zien rond het zuiden. Mars is erg helder; hij staat op slechts 64 miljoen kilometer van de aarde. De planeet is nabij genoeg om er details op te zien met hulp van een telescoop. Helaas maakt een stofstorm op Mars dat moeilijk.

Meteoren

Van 3 juli tot en met 15 augustus zijn de Alfa-Capricorniden actief. Ze lijken uit het gebied ten westen van sterrenbeeld Steenbok te komen. De activiteit is laag, maximaal 5 meteoren per uur. Ze zijn traag en helder, oranjekleurig. Het maximum wordt pas op 30 juli verwacht.

tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com.