Flevolanders halen ruim 13 mille op voor Oranje Fonds

EMMELOORD - Collectanten in Flevoland hebben 13.721,87 euro opgehaald tijdens de landelijke Oranje Fonds Collecte. In totaal leverde de collecte dit jaar 558.390,95 euro op.

953 organisaties uit heel het land hebben deelgenomen aan de collecteweek die van 22 tot en met 26 mei gehouden werd.

Pax Kinderhulp Noordoostpolder/Urk

De organisatie die in Flevoland het meeste geld wist in te zamelen is net als vorig jaar Pax Kinderhulp Noordoostpolder/Urk. Zij wisten 1.620,48 euro bij elkaar te collecteren om hun organisatiekosten te kunnen dekken. De hoogste opbrengst werd dit jaar ingezameld door educatietuin De Heimanshof uit Hoofddorp. Zij haalden maar liefst 3.707,47 euro op. De collectanten leverden het opgehaalde collectegeld in bij een RegioBank in de buurt. Zij zorgden vervolgens voor een vlotte en veilige afdracht van het geld.

Gulste provincie

De gulste provincie is voor het tweede jaar op rij Friesland met gemiddeld 0,27 euro per bereikte voordeur. Ook de Overijsselaren en Zeeuwen hebben gul gegeven. In die provincies werd respectievelijk gemiddeld 0,24 euro en 0,23 euro per bereikte voordeur opgehaald. Hoewel in Zuid-Holland in totaal het meeste geld werd opgehaald (110.195,68 euro), scoort de provincie net als vorig jaar het laagst als we kijken naar relatieve cijfers. Er werd gemiddeld per bereikte voordeur wel meer opgehaald dan in 2017: 0,17 euro in plaats van 0,14 euro. In Flevoland haalden de collectanten gemiddeld 0,19 euro per bereikte voordeur op.

Koggenland

Noord-Holland levert niet alleen de organisatie met de hoogste opbrengst, maar ook de vrijgevigste gemeente. In Koggenland gooiden mensen per bereikte voordeur het meest in de collectebus: 1,64 euro. Dat is fors meer dan in de gemeenten die op een gezamenlijke tweede plek staan. In het Overijsselse Olst-Wijhe en het Gelderse Wijchen gaven mensen gemiddeld 1,09 euro aan de collectant. De vrijgevigste gemeente van Flevoland is Noordoostpolder. Daar kregen de collectanten gemiddeld 0,34 euro per bereikte voordeur.

Samen veel bereiken

Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: 'De duizenden collectanten laten zien dat je samen heel veel kunt bereiken. Dankzij hun inzet kunnen we tal van projecten steunen. En zo worden mensen uit de eenzaamheid of uit de armoede gehaald, voelen nieuwe Nederlanders zich welkom, en kunnen mensen met een beperking gewoon meedoen in de samenleving. Ik ben alle deelnemers aan de collecte ongelooflijk dankbaar'.