Pieperswim nieuwe sportactiviteit in Noordoostpolder

EMMELOORD - Rood omcirkelen in de agenda: vrijdag 7 september, Pieperswim. Twee kilometer zwemmen in het centrum van Emmeloord. Waarom? ‘Omdat de gracht er toch ligt’, zegt Wytse Wierda.

Wierda, buurtwerker en bekend van Team Fleur, is voorzitter van het organisatiecomité. Samen met Kerst Beuckens, die aan de wieg stond van de Triathlon Noordoostpolder, bedacht Wytse Wierda de nieuwe sportactiviteit. In augustus 2017 deden beide mannen een try-out op het traject Zwolsevaart, Lemstervaart, stadsgracht en Espelervaart. En nu zijn de plannen dus omgezet in een verrassende, sfeervolle activiteit.

De twee triatleten zijn door de triatlon bekend met het zwemmen in open water. ‘De stadsgracht vind ik heel mooi, maar we doen er eigenlijk niets mee’, aldus Wierda. ‘Hoe cool is het dan om een city swim te organiseren?’ Heel cool, vinden beide heren. De start van de Pieperswim is om kwart over acht in de avond, in de schemering. Als de zwemmers in de stadsgracht finishen, is het reeds donker. En als het goed is, staan horden toeschouwers langs de kant om de deelnemers toe te juichen.

Zweedse fakkels

Wierda en Beuckens hebben goed nagedacht over concept, datum en tijdstip. ‘Uniek is, dat er in het donker wordt gezwommen’, aldus Wierda. ‘We hopen een soort Elfstedentochtgevoel te creëren. De finish ligt onder de verlichte Leeuwenbrug, nabij de fontein. Alle zwemmers krijgen op hun zwempak twee grote glowsticks. Moet een mooi gezicht zijn, al die lampjes. En de laatste honderd meter van het parcours worden verlicht met Zweedse fakkels.’

Het oorspronkelijke traject, dat Wierda en Beuckens in gedachten hadden, is behoorlijk ingekort, van 3,4 naar 2 kilometer. ‘Je moet voorkomen dat recreatiezwemmers twee uur in het water liggen, want dan heb je kans op onderkoeling’, weet Beuckens. ‘Het is een prestatiezwemtocht, die ook voor de recreatieve zwemmers goed te doen is. We verwachten, dat de eerste zwemmers na een half uur de finish passeren en dat iedereen binnen een uur over de finish is.’

Pieperfestival

De datum is ook niet willekeurig gekozen. Wierda en Beuckens hebben bewust aansluiting gezocht bij de organisatie van het Pieperfestival. Om tijd en kosten te besparen en om te profiteren van de grote populariteit van het polderfestival. De finish is vlakbij De Deel, het kloppend hart van Piepermania. ‘We hopen op megaveel publiek’, zegt Kerst Beuckens. Zorgen voor veel reuring, dan komen ze wel, is de redenering. En dan maar hopen, dat iedereen zo enthousiast wordt dat ze in 2019 ook meedoen.

De editie van de Pieperswim wordt door Wierda en Beuckens voorzichtig ingeschat op 25 deelnemers. Met 50 tot 75 zwemmers zouden ze een gat in de lucht springen. ‘Een deel van het inschrijfgeld gaat naar een goed doel, het Fonds Gehandicaptensport’, zegt Beuckens. ‘Dus hoe meer er meedoen, hoe groter het bedrag is dat we kunnen storten. Doneren mag ook, graag zelfs.’ En niet vergeten: iedereen kan meedoen. Van recreatieve zwemmer tot topatleet tot sporter met een beperking.

Opgeven kan via www.pieperfestival.nl/pieperswim of via e-mail pieperswim2018@gmail.com. Zie ook de Facebookpagina.

Harry de Ridder