Matheo Boxum is een uitzonderlijk damtalent

EMMELOORD - Hij is net negen jaar geworden, maar Matheo Boxum heeft een helder doel voor ogen: ‘Ik wil graag grootmeester worden.’ Geen dagdromerij van het damtalent, want zijn ster is snel rijzende.

Matheo Boxum is dit jaar al twee keer Nederlands kampioen geworden in zijn leeftijdsklasse. In mei werd hij in Hoogeveen nationaal kampioen bij de welpen en een maand later deed het mannetje uit Emmeloord het nog eens dunnetjes over door de nationale titel in het sneldammen te veroveren. Hij ontwikkelt zich in snel tempo. IJsbrand Haven, voorzitter van Stichting Aanzet en de jeugdkampioen van Nederland in 1969, noemt Matheo een ‘supertalent’.

De leerling van groep zes (Matheo heeft een groep overgeslagen) van Windkracht 10 keek de kunst af van zijn vader en oudere broer Daniël, ook een talent. Vader Alex speelt bij Damkring Emmeloord. ‘Ik vond Matheo een paar jaar geleden nog te jong. Maar als ik met Daniël speelde, stelde Matheo allerlei vragen. ‘Waarom doe je die zet niet?’, vroeg hij dan. Dat Matheo inzicht heeft, werd me snel duidelijk.’ Binnen een paar maanden won de kleine Boxum een sterk bezet toernooi in Dedemsvaart. Zijn eerste grote nationale succes was de Nederlandse titel bij de benjamins, de jongste dammers.

Groot damtalent

Toen Matheo vanuit het niets (woorden van vader Alex) tweede op het NK bij de benjamins werd, was het wel duidelijk: Nederland heeft er een groot damtalent bij.

‘Ik wist wel dat Matheo snel leert. Het is net een spons: hij ziet het en hij snapt het. Iedereen zag meteen: dit is een talent.’ Als zijn vader in de krant of op internet naar ingewikkelde stellingen zit te turen, komt Matheo er vaak bij staan. ‘Vaak ziet Matheo al binnen een paar seconden de oplossing. Hij doorgrondt alles zó snel.’

Nu gaat niet alles van een leien dakje. Matheo Boxum is ook maar een mens, al is hij bovengemiddeld intelligent en een groot damtalent. De favorietenrol op het NK in Hoogeveen vond hij lastig en in een paar partijen stuitte Matheo op grote tegenstand. ‘De meeste partijen won ik makkelijk, maar ik verloor twee keer. Daar baalde ik van.’ Natuurlijk werden de partijen meteen met zijn vader geanalyseerd om te kijken waar het beter kan. ‘Dan is ie het ook kwijt’, aldus Alex.

Bovengemiddeld

Belangrijk is nu, dat Matheo Boxum zich blijft ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang. ‘Het positiespel beheerst Matheo al. Nu moet hij bovengemiddeld moeilijk positiespel leren. Dat kan ik hem niet alleen leren, daar zijn professionele begeleiders voor nodig’, weet Alex. Ingewikkelde stellingen analyseren en oplossingen verzinnen, dat leer je niet zomaar. ‘Dat overstijgt mijn niveau’, klinkt het berustend uit Alex’ mond. Daarvoor heb je een grootmeester nodig.

Matheo traint een paar uur per dag. Aan de veertien, vijftien uur per week komt hij wel en als er een toernooi op het programma staat, worden dat er nog veel meer. Hij krijgt onderricht van internationaal meester Paul Oudshoorn (Alex: ‘Een hele goeie trainer), van een damkenner in Hoogeveen en via de nationale bond, die centrale trainingen organiseert. Van trainen word je beter, maar ook van meedoen aan sterk bezette internationale toernooien word je sterker.

EK in Vilnius

Begin augustus doet Matheo Boxum mee aan het EK voor welpen (tot elf jaar) in Vilnius en misschien gaat hij in november naar Moskou om aan het WK deel te nemen. Dat is nog niet zeker, omdat reis en verblijf van zulke toernooien in de papieren lopen (Matheo zoekt nog sponsors). Vader Alex gokt voor zijn zoon op een plaats hoog in de middenmoot of, als het heel goed gaat, op een podiumplaats. ‘Dat zou fantastisch zijn, maar ik reken er niet op.’

De wereld bestaat voor Matheo niet alleen uit dammen. ‘Ik voetbal en ik tafeltennis op school en ik ga met de step vaak naar de skatebaan.’ Maar zijn grote passie is toch dammen. Trainers van damtalent herkennen de grote mogelijkheden van Matheo. Zij vinden hem voor zijn leeftijd ‘uitzonderlijk goed.’ Ton Sijbrands en Roel Boomstra zijn Matheo’s grote voorbeelden. Van internationaal grootmeester Boomstra, al op jonge leeftijd Nederlands, Europees en wereldkampioen, kreeg Matheo het grootste compliment, nadat Boomstra bijna remise aan Matheo had moeten toestaan. ‘Zo’n goede welp heb ik nog nooit gezien’, zei Boomstra. We gaan nog veel van Matheo Boxum horen.