Exotische waterplant woekert in Emmeloord

EMMELOORD - In het water in de wijken de Erven en Emmelhage in Emmeloord heeft waterschap Zuiderzeeland de waterplant ongelijkbladig vederkruid aangetroffen.

Deze uit Noord Amerika afkomstige waterplant is in Nederland/Europa een plaagsoort. Ook wel een exoot genoemd. Om verdere verspreiding van de plaagsoort te vermijden is Waterschap Zuiderzeeland gestart met het verwijderen van het ongelijkbladig vederkruid. Ongelijkbladig vederkruid is een echte woekeraar. Dit soort kan een zeer dichte mat vormen en daarmee de inheemse soorten wegdrukken en waterafvoer moeilijk maken. Om verdere verspreiding van de plaagsoort te vermijden, is het waterschap gestart met het verwijderen van het ongelijkbladig vederkruid in de Noordoostpolder. Daarnaast wordt op sommige locaties niet gemaaid of minimaal gemaaid om verspreiding te voorkomen.

Het vederkruid is een groenblijvende waterplant met veervormige bladeren in kransen. De bloeistengels steken 3 tot 15 centimeter boven het wateroppervlak uit en hebben schutbladen die getand zijn.