Juni was warm en extreem droog

EMMELOORD - De eerste maand van de meteorologische zomer is warm en droog verlopen. De maand juni is ook zonovergoten afgesloten.

Het landelijk gemiddelde kwam uit op 17,5 graden tegen 15,6 graden normaal. Het gemiddelde lag in onze polder wat lager. Het KNMI-station Marknesse kwam uit op 16,7 graden. Reden hiervoor was toch vaak de noordelijke tot noordoostelijke wind die de temperatuur soms wat lager hield. De warmste dag was 7 juni. Toen werd het 27,9 graden. Er werden geen tropische dagen gemeten in de Noordoostpolder deze maand (30 graden of meer). In totaal kwamen er 5 zomerse dagen voor (25 graden of meer). De koudste dag was 22 juni met 16,3 graden.

Gemiddeld over het land viel er slechts 27 millimeter regen. Normaal is dat 68 millimeter. In onze polder was het nog iets droger met 20,7 millimeter. De zon kregen we ruim 170 uur te zien in onze regio. Dat valt tegen, want we mogen ruim 200 uur zon hebben deze maand. Het landelijke gemiddelde kwam uit op 211 uur. Wolkenvelden vanaf de Noordzee kwamen af en toe in de polder op bezoek waardoor het soms kil en bewolkt was.

De maand juli is inmiddels begonnen en lijkt voorlopig droog te gaan verlopen. Af en toe is de noordelijke wind hardnekkig wat soms de temperatuur kan drukken, maar er zullen ook zeker een reeks zomerse dagen aankomen.

Robert de Vries