Cel voor drugsdealer Emmeloord

EMMELOORD - Het Openbaar Ministerie verdenkt een 28-jarige inwoner van Emmeloord ervan zeker een halfjaar lang vele klanten van drugs te voorzien. Bij gebrek aan een coffeeshop in het dorp besloot hij groot in te kopen en het aan vrienden te verkopen.

Dat zei de 28-jarige verdachte vrijdag tijdens zijn strafzaak in Lelystad. Hij leefde zelf van een bijstandsuitkering en wilde zich de reiskosten naar een coffeeshop in de regio besparen. Dus wist hij via een kennis bij een coffeeshop telkens tweehonderd gram in te slaan. Getuigen zagen dat grote zakken wiet zijn woning in werden gedragen. Vervolgens kwamen er telkens diverse personen heel kort aan de deur. De politie ging posten en zag een bevestiging van de vermoedens van de handel in drugs. In maart dit jaar werd een aantal van zijn 'klanten' aangehouden. Ze hadden wiet bij zich en een had twee wikkels coke. De verdachte bekende aan enkelen wiet verkocht te hebben maar hield zich volgens eigen zeggen niet bezig met cocaïne. Bij een inval in de woning van de verdachte werd wiet aangetroffen, maar ook een weegschaal met sporen van coke. Ook was hij in bezit van vier vlinderbommen en een aantal kogels.

De officier van justitie eiste 8 maanden cel tegen de man, waarvan de helft voorwaardelijk. Ze vond bewezen dat de man zowel in soft- als in harddrugs handelde. Twee weken cel die hem nog boven het hoofd hingen van een andere strafzaak moet hij alsnog uitzitten, vond ze. De man zit inmiddels 104 dagen in voorarrest. Zijn raadsman vond dat ruim voldoende. Er lag wat hem betreft onvoldoende bewijs voor de handel in harddrugs. Ja, er was een verklaring van een van de 'klanten' die zei coke gekocht te hebben bij de verdachte. Die had bij zijn aanhouding coke op zak. Maar die was juist boos op de verdachte omdat die hem geweigerd had wiet te verkopen.

De verdachte zelf hoopte op een spoedige vrijspraak. ,,Ik wil graag mijn dochter weer zien.''

Vonnis op 13 juli.

Michiel Satink