Praktijkonderwijs onder dak

EMMELOORD - Onderwijswethouder Hans Wijnants heeft donderdag de nieuwbouw van Aeres Praktijkonderwijs geopend.

Door de nieuwbouw is er in de school extra ruimte ontstaan voor praktijk- en theorielokalen, en kunnen alle leerlingen weer terecht in het schoolgebouw aan de Scandinaviëlaan in Emmeloord. Aeres Praktijkonderwijs biedt onderwijs aan 150 leerlingen in de regio die een persoonlijke aanpak nodig hebben. Het onderwijs richt zich op wonen, werken, burgerschap en vrije tijd. Het doel is om leerlingen zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in de maatschappij. Tijdens de opening werd dit onderwijs geïllustreerd aan de hand van ‘Proef PRO’.

Directeur Anne Dijk en teamleider Peter Honing presenteerden een Horeca-voorbeeld onder het mom van ‘Proef PRO’ dat wat het Praktijkonderwijs kenmerkt. In de school is recent een Lunchcafé gerealiseerd met de uitstraling van een echt restaurant waar op dinsdag en donderdag volop geluncht wordt. Zo is er een plek waar leerlingen het vak leren in een veilige omgeving op een beroepsauthentieke manier. Het runnen van het café én de keuken wordt gedaan door leerlingen onder begeleiding van deskundige docenten.

Na dit voorbeeld was het de beurt aan twee leerlingen. Aan de hand van een quiz vertelden zij over de kennis die ze op school meekrijgen. In stages komt die kennis goed van pas. Stagebieder en eigenaar van restaurant ’t Voorhuys Twan Hakvoort nam tot slot het woord. Hij vertelde over wat hij in de beroepspraktijk ervaart. Zijn boodschap was helder: ‘Het is tijd om als ondernemers niet te klagen over te weinig handjes, maar het werk in te richten naar de handjes die er zijn. En daarin vervult ook zeker het praktijkonderwijs een belangrijke rol in de regio.

Horeca is maar een voorbeeld, ook voor retail, metaal, autotechniek, groen en schoonmaak zijn er op school beproefde concepten. Leerlingen starten met het leren van een vak op school en komen zo met meer vertrouwen in het bedrijfsleven terecht. Het grootste deel (95%) van de leerlingen stroomt uiteindelijk uit naar een vaste aanstelling bij een bedrijf.