Transasia Classic los in Bant

BANT - In het centrum van Bant start zaterdag om 8.00 uur de Transasia Classic met 40 klassieke auto’s die naar Beijing rijden.

We gaan het echt doen. Precies 10 jaar nadat we van Bant naar Beijing zijn gereden via de Transsiberische route, doen we het deze keer dubbel. De oude Zijderoute als heenreis (14.000 km) en Transsiberië als terugreis (10.000 km)’, vertelt Fred Postma uit Bant. De eerste etappe brengt de deelnemers zaterdag naar Passau.

‘Met ruim 800 kilometer is het meteen ook de langste etappe’, voegt Geo Bremer uit Emmeloord eraan toe. De medewerker van de receptie en het magazijn van Volvo Schaap in Emmeloord gaat mee als technische man. ‘Ik rijd mee met Henk Konning. Dat heb ik al vaker gedaan, we vormen een prima team. Ik heb op reis meer met hem geslapen dan met mijn eigen vrouw’, zegt de 60-jarige lachend.

Hij telt de dagen af naar zaterdag. ‘Het is altijd prachtig, maar als ik eenmaal in Beijing ben, heb ik het ook wel gehad hoor.’ Bremer moet met nog twee technische teams voor zorgen dat alle auto’s blijven rijden. ‘Vaak zijn we de laatsten bij het avondeten en moet er na de maaltijd ook nog gesleuteld worden.’ Tien jaar geleden deden er nog 83 klassiekers mee aan de rit.

‘Dat zou betekenen dat we minder hoeven te sleutelen, maar dat is niet te zeggen.’ De afname van deelnemers laat zich wel verklaren, stelt Bremer. ‘Veel deelnemers hebben het al gezien. Het moet financieel ook kunnen en de mensen moeten de tijd hebben. Je ziet dat dat er steeds minder is. Mensen moeten ook langer doorwerken. Het deelnemersveld vergrijst ook. De oudste is 75 jaar.’ De techneuten worden betaald door de deelnemers. ‘Zij huren ons als het ware in.’ Bremer rijdt in een Volvo 240 Stationcar mee, die volgestouwd is met onderdelen. ‘Onze arbeid is gratis, maar voor onderdelen moet betaald worden.’

De deelnemers moeten ook flink doorrijden. Af en toe is een rustdag ingelast, maar volgens Bremer is het net als de Tour de France. ‘Je moet steeds weer verder.’ Van de deelnemende auto’s zijn er 27 van het merk Volvo en de andere van diverse merken. De oudste klassieker die aan de start verschijnt en zaterdag als eerste vertrekt is een Volvo PV 444 uit 1953. ‘We noemen dat een kattenrug.’

Wie de rijders en auto’s uit wil zwaaien is zaterdag zeer welkom in Bant. Om 08.00 is de start in Bant. Volvo Nederland en de Chinese ambassadeur in Nederland zijn daarbij aanwezig. Het startschot wordt gegeven door Jan Smit. Er is een (muzikale) omlijsting van het evenement. Vanaf een startpodium zal de eerste auto vertrekken om precies 08.00 uur en de laatste klassieker verlaat het podium omstreeks 09.15 uur. De eerste rally dag eindigt na ruim 800 km in het Duitse Passau, op de grens met Oostenrijk.

www.transasiaclassic.com