Leerlingen De Optimist zeilen op Bounty

EMMELOORD - Drie groepen leerlingen van SO De Optimist uit Emmeloord maakten maandag een zeiltocht op het IJsselmeer. Zij waren door de stichting One Fine Day uitgenodigd om deel te nemen aan een educatieve zeilbeleving.

’s Morgens vroeg werden de leerlingen in de Bataviahaven van Lelystad verwacht. Daar ligt het prachtige zeilschip ‘Bounty’ waarmee de tocht gemaakt werd. De organisatie was in handen van stichting ‘One Fine Day’. Zij organiseren educatieve zeiltochten voor leerlingen met speciale leerbehoeften.

Eenmaal aan boord van de ‘Bounty’ kregen de leerlingen en hun begeleiders instructies van de kapitein. Daarna kon het schip vertrekken, de haven uit en door de sluis het IJsselmeer op. Een fantastische ervaring voor de kinderen en hun begeleiders.

Actief meehelpen

De leerlingen mochten niet alleen meevaren, maar werden zelf ook actief betrokken bij alles wat met het zeilen te maken heeft. Zo gingen de leerlingen aan de slag met het ophijsen van de zeilen en werden verschillende knooptechnieken geleerd en gebruikt om de zeilen los én weer vast te maken. Ook mochten de leerlingen de stuurhut in om mee te helpen met het in goede banen leiden van het schip.

Er kon genoten worden van het uitzicht met behulp van verrekijkers. Van al deze bezigheden kregen de leerlingen trek, en ook daar werd aan gedacht. Samen met vrijwilligers van stichting One Fine Day heeft een deel van de leerlingen voor iedereen heerlijke tosti’s klaargemaakt en drinken klaargezet.

Terugweg

Aan het eind van de ochtend trok de bewolking weg en werd het zonnig weer. De tocht werd in stijl afgesloten met echte zeemansnummers die gespeeld werden onder begeleiding van een banjo. De sfeer zat er goed in, er werd meegezongen en gedanst. Volgens de kinderen en begeleiders van De Optimist was het een onvergetelijke dag.