Monsterstorm

Aflevering 1179 - 26 JUNI – 3 JULI

Op Mars is een regionale stofstorm uitgegroeid tot een monsterstorm die de gehele planeet omhult.

Hinder

De diverse robots op Mars ondervinden toenemende hinder van de storm. Niet alleen komt alles onder het stof te zitten, ook is het zonlicht zover afgezwakt dat het er bijna nacht lijkt. De toestellen met zonnepanelen krijgen daardoor niet genoeg energie meer en moeten in stand-by gaan. Uitzondering is de Marswagen Curiosity die over een nucleaire batterij beschikt. Deze batterij die werkt op basis van radioactiviteit kan zeer lang energie leveren. Curiosity heeft daarom geen energieproblemen, alleen last van het stof. En om foto’s te maken is nu vanwege de duisternis een lange belichtingstijd nodig. Stofstormen op planetaire schaal komen niet zo vaak voor. Meestal blijft de storm beperkt tot een flink deel van de planeet. De stormen treden vooral op als Mars het dichtst bij de zon staat. Wellicht is thermiek een van de oorzaken van deze stofstormen. De bijgaande opname (met de storm in aantocht) is genomen door een camera op een beweegbare arm van Curiosity waarbij door een speciale techniek de arm onzichtbaar is gemaakt.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

MAAN – Op woensdag 27 juli kunnen we om 22.20 uur een Volle Maan bewonderen (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Boogschutter, zuidoosten). Na deze dag neemt de schijngestalte weer af en verplaatst onze wachter zich naar de ochtendhemel.

PLANETEN – In de avondschemering is Venus in het westen tot westnoordwesten te zien. Ze is te vinden in sterrenbeeld Leeuw. Tegen middernacht gaat ze in het westnoordwesten onder. Bij het invallen van de duisternis staat Jupiter reeds in het zuidzuidwesten. Hij is verder tot tegen 02.30 uur te zien (dan in westzuidwesten). Saturnus wordt als het donker wordt zichtbaar in het zuidoosten; Mars komt om 00.15 uur op, ook in het zuidoosten. In de nanacht en vroege ochtend zijn Mars (l) en Saturnus (r) te zien rond het zuiden. Mars is erg helder. Op zondag 1 juli staat de nog vrijwel volle maan boven Mars.

Meteoren

Tot 2 juli kunnen er enige meteoren uit de richting van sterrenbeeld Boötes (Berenhoeder) komen. Kijk als het donker is geworden hoog in het zuidwesten. De meteoren zijn zeer traag; met 18 kilometer per seconde de langzaamste die wij kennen. De activiteit verschilt van jaar tot jaar sterk. Er is dus een verrassing mogelijk.

tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com.