Zware, maar geslaagde damweek

EMMELOORD - ‘Dit is een andere tak van sport dan een NK of WK organiseren’, vindt IJsbrand Haven. ‘Bij een NK of WK heb je met een stuk of twaalf spelers te maken. Nu zijn er meer dan honderd dammers uit de hele wereld.’

Haven is als organisator van grote damtoernooien best wat gewend, maar het World Cup-toernooi in Ens (Open Flevoland) is andere koek. Het toernooi vergt veel van IJsbrand Haven, Bart Jonker en de andere organisatoren van stichting Aanzet. De mannen moeten een week lang flink buffelen om alles in goede banen te leiden.

Zaterdag is de voorlaatste dag van het ijzersterk bezette toernooi in het Wapen van Ens, waaraan 24 internationale grootmeesters meedoen. ‘Het niveau is heel hoog’, zegt Haven. ‘Dit is de wereldtop van het dammen. Er wordt hard gestreden om de prijzen. Georgiev staat momenteel een punt voor op de rest.’ Die voorsprong geeft Georgiev niet meer uit handen.

De twee grote zalen op de begane grond zijn gevuld met dammers van allerlei allooi, van plaatselijke beroemdheden tot toppers uit Afrika en Azië. Boven nadert het jeugdtoernooi de ontknoping, al is op dat moment al duidelijk dat Matheo Boxum (‘Een supertalent’, aldus Haven) winnaar gaat worden van het jeugdtoernooi.

Missen vliegtuig

De dammers zijn ondergebracht in onder meer Hotel van Saaze in Kraggenburg, in hotels in Kampen en Emmeloord en in chalets op De Voorst. De organisatie maakt van alles mee: van het missen van het vliegtuig waardoor reservedammers moeten worden opgetrommeld tot het niet willen betalen van het inschrijfgeld. Het hoort allemaal bij een wereldtoernooi.

‘Het is wel intensief, ja’, geeft IJsbrand Haven toe. Bart Jonker en Joop Kip zijn de hele dag aanwezig, Haven zelf sluit ’s middags aan na eerst ’s morgens de buurman te hebben geholpen met de selectie van pootgoed. ‘Maar het loopt prima, hoor.’ De locatie bevalt de organisatie goed. ‘Het past precies, die honderd dammers.’

Matheo Boxum, de zoon van dammer Alex Boxum, steelt ondertussen de show. Het mannetje (8) is zijn tegenstanders allemaal te slim af en pakt de hoofdprijs. De zoveelste. Hij is Nederlands kampioen bij de welpen, haalde zelfs de landelijke finale bij de pupillen (achtste plaats in een veld van 12- en 13-jarigen) en mag naar het WK voor welpen in Moskou. ‘Kost veel geld’, weet IJsbrand Haven.

Nationale top

‘Het gaat snel met Matheo’, zegt Haven. ‘Hij behoort tot de nationale top. Hij heeft al trainingen gehad van Paul Oudshoorn, die wij voor hem inhuren. Nu moet hij zich doorontwikkelen, de stap maken van slagzetjes naar positiespel.’ De kleine Boxum volgt ook centrale trainingen bij de nationale dambond. Het is een kwestie van tijd dat hij vader Alex verslaat.

Alex Boxum is een goeie clubdammer, maar moet in het internationale geweld in Ens vaak passen. ‘Leuk dat je grootmeesters treft, die kans krijg je anders nooit. Het verschil tussen een hobbydammer en een grootmeester merk je natuurlijk wel.’ In de eerste ronde trof Boxum Ivanov, de nummer vier van de wereldranglijst. ‘Ergens heb ik onderweg remise gemist, ben ik onder de druk bezweken.’

De Emmeloorder vindt het een hele mooie ervaring, maar is ook blij dat de damweek achter de rug is. ‘Het is zwaar en intensief, een hele week dammen. Ik ben blij dat het klaar is.’