Kaats Vereniging Flevoland viert 50-jarig bestaan

Dronten - Met je hand een klein balletje zo ver mogelijk de lijn over zien te slaan: het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een potje fanatiek sporten. Toch is dat juist hetgene dat sommige leden van Kaats Vereniging Flevoland al 50 jaar lang doen. En dat iedere week. ‘We doen het echt met samen, winnen is niet van belang.’

Het is 1965 als de van oorsprong Friese Kees Sikkema verhuist naar Dronten. Al snel beseft hij dat er iets mist in het Flevolandse landschap. Zijn jeugd in Friesland bracht hij voor een groot gedeelte door op dat mooie kaatsveld van 61 bij 32 meter, maar in zijn nieuwe woonplaats is er nog geen ruimte om zijn favoriete sport te beoefenen. Het duurt dan ook niet lang of Kees richt samen met twee andere fanatiekelingen de Flevolandse kaatsvereniging op. En al sinds die oprichting in 1968 zet de Fries zich bloedfanatiek in als penningmeester. ‘Ik ben echt opgegroeid met dat kleine balletje. Het gaf me destijds ontzettend veel voldoening om mijn liefde voor de kaatssport in Flevoland te kunnen doorzetten. En nóg. Ik ben iedere dinsdagavond en om de zaterdag op de club te vinden.’

Niet alleen Kees Sikkema werd in zijn jeugd gegrepen door de sport, ook de huidige voorzitter Jouke de Jong speelde al op jonge leeftijd een flink potje kaatsen. En goed ook. De Fries speelde jarenlang op hoog niveau en behoorde tot een van de betere kaatsers.

Klad

Toch kwam daar tijdens zijn studietijd een einde aan. ‘Vanaf mijn achttiende kwam de klad er een beetje in. Ik had simpelweg geen zin meer om het hele weekend op het veld te staan. Toch werd ik op latere leeftijd wel weer gegrepen door het spel en de sfeer. Ik verhuisde toen ook naar Dronten en kwam zo bij Kees en de kaatsvereniging Flevoland terecht.’ Hoewel de gemiddelde leeftijd van de leden vrij hoog ligt - zo tussen de 55 en de 65 jaar - melden er zich zo nu en dan toch ook jongeren of zelfs kinderen aan. Het jongste lid, het zoontje van voorzitter Jouke, is slechts 11 jaar oud en fanatiek kaatser. Ook zijn 14-jarige telg heeft de voorzitter enthousiast weten te maken voor het kaatsen.

Stimuleren

‘Natuurlijk probeer ik mijn kinderen van jongs af aan te stimuleren om de sport te beoefenen die mij zo aan het hart ligt, maar de uiteindelijke keuze maakten ze zelf. Tegenwoordig zijn er zo ontzettend veel sporten waar de jeugd uit kan kiezen. Ik was dan ook hartstikke trots geweest als ze totaal wat anders waren gaan doen. Ik zou mijn kinderen nooit pushen in een sport die ze helemaal niets lijkt. Maar trots ben ik natuurlijk wél dat ze inmiddels ook elke dinsdagavond aan het trainen zijn geslagen.’ Ook de kinderen van het derde en laatste bestuurslid Sieger Siderius, secretaris en sinds 1981 lid, zijn door hun vader enthousiast gemaakt voor het spelletje. ‘Inmiddels zijn die 36 en 40 jaar oud en kunnen ze wel een lekker balletje slaan.’ En die fanatieke trainingen, die hoeven niet per se tot grote overwinningen te leiden. Daar is het drietal het wel over eens. Voorzitter Jouke: ‘Natuurlijk is winnen een leuke bijkomstigheid. Er staat immers een mooie beker in je kast en daar ben je gewoon hartstikke trots op. Vooral in mijn jongere jaren reed ik gerust een rondje extra door het dorp om de grote krans die ik dan had gewonnen te showen, maar inmiddels zijn er andere dingen veel belangrijker. Bijvoorbeeld de prettige sfeer en de gezelligheid na een training of wedstrijd,’ meent de penningmeester.

Verlangen

Secretaris Sieger is het daar roerend mee eens. ‘Als ik een poosje niet meer gekaatst heb, dan kan ik er écht weer naar verlangen. Het feit dat je dat kleine balletje zo ver en hard mogelijk moet wegslaan, geeft een enorme kick.’

Niet alleen het zo ver mogelijk wegslaan van het balletje blijkt flink verslavend te zijn, ook de zogeheten „underdogpositie” maakt de heren van het bestuur al jaren enthousiast. ‘Ook al sta je met 5-1 achter, je kunt nog steeds winnen. Dat is het leuke aan deze sport. Een beetje babbelen om je tegenstanders uit beweging te brengen kan vaak helpen. Iets schreeuwen als „hij moet er wel in he!” kan ze soms echt van hun stuk brengen,’ grapt de voorzitter.

‘Kaatsen is een sport waarbij je techniek, inzicht en snelheid zo goed mogelijk probeert te combineren. En dan nog het liefst met een team waarbij je op gelijkwaardig niveau speelt. Winnen met 5-0 is niet leuk. Wanneer je qua kracht gelijkwaardig bent aan je tegenstander wordt het pas écht spannend. In feite is het een psychologische oorlogsvoering met je tegenstander.’ De secretaris kan dat wel beamen. ‘Het is jammer als het soms te stil wordt op het veld, want je kunt je tegenstanders het beste verbaal proberen uit te dagen. Zo hebben we jaren terug eens een pak luiers uitgedeeld aan onze tegenstanders, vlák voor de wedstrijd begon. Ze waren compleet van hun stuk.’

Qua aantrekking van nieuwe leden lijkt het de Flevolandse kaatsvereniging niet altijd voor de wind te gaan. Ondanks dat de bestuursleden alle drie te kennen geven tevreden te zijn met het aantal leden dat de vereniging telt, zouden ze het wel fijn vinden als dat aantal nog een beetje aantrekt. ‘Soms kennen we hele magere jaren en dan melden zich plotseling weer veel nieuwe mensen aan,’ aldus de secretaris.

Ook voorzitter Jouke hoopt in de toekomst op meer enthousiasme van buiten, en dan het liefst van Friese komaf. ‘Dat aantal van 35 actieve leden trekt de kar wel en we gaan de komende tien jaar lekker zo door, maar natuurlijk zouden we het veel leuker vinden als daar meer bijkomen.’ Gelukkig ontstaan er steeds meer scholen waar het kaatsen van jongs af aan wordt bijgebracht, al is het volgens Jouke vooral aan de ouders om hun kinderen enthousiast te maken voor de sport. Alhoewel 35 leden in vergelijking met de rest van het land nog een hoog aantal blijkt. ‘We zijn op wedstrijden altijd in de meerderheid’, besluit hij trots.

Jubileumdag

Kaatsvereniging Flevoland viert het vijftigjarig bestaan zaterdag met een jubileumdag. De dag wordt om 10.45 uur geopend door burgemeester Aat de Jonge in de korfbalkantine aan de Educalaan 39 in Dronten. Om 11.00 uur starten wedstrijden op veld 7 van ASVD voetbal aan de Educalaan 39. Iedereen is welkom om de verrichtingen van de kaatsers te aanschouwen.

Kijk voor meer informatie op www.kvflevoland.nl