Voormalige Zuiderzeegemeenten strijden met elkaar om de eer

Urk - De gemeente Urk organiseerde vrijdag, in samenwerking met de Stichting Urker Botter, een Botterrace voor de voormalige Zuiderzeegemeenten voor de kust van Urk. Deze race vond plaats in het kader van het 100-jarig bestaan van de Zuiderzeewet. Dertien gemeenten en het Waterschap Zuiderzeeland gingen de strijd met elkaar aan. De botter van Volendam won de race.

Op 14 juni 1918 werd de Zuiderzeewet aangenomen in de Tweede Kamer. Deze wet heeft veel voor het Zuiderzeegebied betekend. De Afsluitdijk werd aangelegd en later zijn de polders in het IJsselmeergebied ontstaan. Terugkijkend heeft de Zuiderzeewet Urk uiteindelijk veel voorspoed gebracht. Als oudste gemeente van Flevoland wilde Urk hier niet aan voorbij gaan en organiseerde daarom een historische botterrace tussen de voormalige Zuiderzeegemeenten.

Botterrace

De botters vertrokken 14.00 uur uit de haven van Urk. Iedere gemeente voer met een eigen botter en waren herkenbaar aan de gemeentevlaggen die in de mast hingen. De race startte rond 14.30 uur en was vanaf de kust van Urk te volgen voor publiek. Dik twee uur later kwamen de boten weer terug.