Eerste programmaboekje Corso Vollenhove voor Fatal Attraction

Vollenhove - ‘Hoewel de organisatie van het Corso natuurlijk allang gestart is, noemen we dit de kick off van het Corso Vollenhove,’ zegt secretaris Peter Klappe van de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (VVVV).

Afgelopen donderdagavond hebben voorzitter Han Knol en Dahliakoningin Maaike van der Linde in de Vlasschuur het eerste exemplaar van het programmaboekje uitgereikt aan Alwin Hoogsteden. Hij vertegenwoordigt bouwgroep Fatal Attraction, die vorig jaar de Ereprijs heeft gewonnen.

10.000 exemplaren

Maar liefst 10.000 exemplaren liet VVVV, in de volksmond de 4 V’s, drukken van het programmaboekje. Han Knol meldt dat het boekje voor het eerst gratis wordt verstrekt aan de bezoekers van het Corso, dat dit jaar op zaterdag 25 augustus plaatsvindt. ‘Vorige jaren verkochten we er te weinig, zie het maar als een service,’ legt de voorzitter uit.

Hij is van plan om voortaan elk jaar het programmaboekje uit te reiken aan de winnende bouwers en hen zo nog eens extra in het zonnetje te zetten. Op de cover prijkt een foto van “Op de tast”, de winnende praalwagen in 2017 van bouwgroep Fatal Attraction. ‘Een hele eer en een mooi pr-momentje,’ vindt Hoogsteden.

Zijn bouwgroep won overigens ook de edities van 2014, 2015 en 2016. Haar doelstelling voor 2018 is wat bescheidener. ‘We doen het dit jaar wat rustiger aan, maar proberen wel de top 3 te halen.’ In de Vlasschuur zijn de contouren van de nieuwe praalwagen met als titel “Gekielhaald” al zichtbaar. Of de bouwgroep op schema ligt, kan Hoogsteden niet zeggen. ‘We houden alleen rekening met de einddatum.’

Foodplaza en vuurwerkshow

In totaal doen elf corsowagens en elf kindercorsowagens mee aan de editie van 2018. Bouwgroep Twee Nijenhuizen beleeft dit jaar haar veertigste jubileum. Fulnaho doet voor de tiende keer mee. De 4 V’s hebben ook al 12 muziekkorpsen gecontracteerd. ‘Het zijn allemaal gerenommeerde korpsen, die meegedaan hebben aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade,’ zegt Knol. Nieuw dit jaar zijn twee onderdelen. Op de parkeerplaats bij de Aldi komt een Foodplaza voor de wagenbouwers. Op de sportvelden van SV VENO zal na het avondcorso een vuurwerkshow te bewonderen zijn.

Nieuw is ook de opzet van de Saantjes Publieksprijs. Dit jaar reikt de organisatie aan 500 willekeurige toeschouwers op de tribunes publieksprijskaarten uit. Hierop kunnen zij hun favoriete corsowagen en muziekkorps aanvinken. Het stemmen via een app leverde vorig jaar te weinig reacties op.

Corsokoepel

Na het fotomoment heeft Knol nog een nieuwtje. Hij vertelt dat de 4 V’s op 26 mei het Corso Congres in Lichtenvoorde heeft bezocht. Kennisoverdracht en samenwerking tussen de corso’s vormen de inzet van het congres, dat dit jaar voor de tweede keer plaats vindt. ‘We hebben gebrainstormd over media, regel- en wetgeving, jeugd, gemeentes en wagengroepen,’ zegt Knol.

Op 26 mei is bovendien de Corsokoepel opgericht. Deze stichting gaat de belangen behartigen van alle corso’s in Nederland. Ook wil ze de onderlinge samenwerking en de promotie van de corso’s bevorderen. In totaal hebben 16 organisaties de oprichtingsakte getekend, waaronder een Duitse en een Belgische.

De Corsokoepel gaat een voordracht indienen voor plaatsing van de corso’s op de internationale Unesco inventarislijst voor immaterieel erfgoed. ‘Dat zou vele deuren openen,’ zegt Claudia Lassche, contactpersoon financiën. Ze hoopt dat hierdoor de corso’s meer naamsbekendheid krijgen en van hun oubollige imago afkomen. Mede daardoor liepen volgens haar corso-organisaties in de regio vorig jaar de subsidie voor Beeldbepalende Evenementen van de provincie Overijssel mis. Dat de regionale omroepen het corso uitzenden, helpt in ieder geval al wel wat in het vergroten van de naamsbekendheid.