Concert voor jong Armeens gezin

EMMELOORD - In de H. Michaëlkerk in Emmeloord wordt zaterdagmiddag 16 juni van 13.00 tot 16.00 uur het benefietconcert Care for Maria gehouden. De opbrengst komt ten goede aan een Armeens gezin dat eerder in de polder onderdak vond.

Aan het concert werken de Melody Singers uit Emmeloord, Cantabilé uit Tollebeek, het gelegenheidskoor Geestkracht uit Luttelgeest, Marknesse en Kraggenburg, Once More uit Creil, Aletta en Ilse Daniëls uit Marknesse en organist Anne Kroeze uit Emmeloord mee. ‘Een polderbreed gedragen concert’, klinkt het understatement van Ria Maes, die samen met pastor Marita, Gerrit Fennema, Ina en Martin Daniëls en Diny en Cor Gouda initiatiefneemster is van het concert.

Naast de muzikale klanken op deze middag, waarbij een vrije inloop in de kerk is, worden ook polderproducten verkocht waarvan de opbrengst gaat naar het gezin van Gagik en Syuzanna en hun dochtertje Maria. Syuzanna heeft samen met haar moeder Maroesja in het asielzoekerscentrum in Luttelgeest gewoond. In die tijd heeft pastor Marita hen leren kennen. Ze heeft Syuzanna gedoopt en voorbereid op het Vormsel. Pastor Johan te Velde heeft dit sacrament toegediend. Syuzanna liep stage op de Mariaschool in Marknesse en was helemaal klaar voor een leven in Nederland, maar ze moest met haar moeder terug naar Armenië. ‘Dat is een hele strijd geweest’, weet Ria Maes nog. ‘Maar er was geen oorlog in Armenië, ze moesten terug.’

‘Maar met het vertrek van Syuzanna en Maroesja was het voor ons niet ‘uit het oog uit het hart’. Samen met pastor Marita bezocht Ria in 2016 Syuzanna en haar man Gagik en hun dochtertje Maria. Ze namen veel extra spullen mee voor hen en naaste familie. ‘Gagik was weduwnaar en verloor twee kinderen. Bij hun woont ook nog een zoon van 11 jaar. Ze wonen nu bij zijn ouders en een gehandicapte zus in een flat. Ze willen een eigen huis, maar dat is nauwelijks te doen van zijn inkomen. En dan hebben ze nog maar een kale flat daterend uit de Russische tijd. Het leven in Armenië is zwaar. Ook voor gezondheidszorg moeten ze eerst betalen. Dan pas volgt er behandeling. ’

De polderbewoners hebben zich de levensituatie van de vluchtelingen ter harte genomen en steunen ze nu ter plaatse. ‘Helpen in het land van oorsprong’, zegt Ria. Ria heeft via de moderne communcatiemiddelen regelmatig contact met Suyzanna. ‘Dat maakt het dat ze ook heel dichtbij zijn. We willen ze zo graag uit een neerwaartse spiraal halen.’ Het doel is om 12.500 euro samen te brengen waarmee een flat gekocht kan worden. ‘En dan willen we nog wat extra voor het inrichten en opknappen van de flat’, vertelt Ria. Inmiddels is er 3000 euro binnen bij ‘Care for Maria’.

Zaterdag kan iedereen in en uitlopen in de kerk en bijdragen aan Care for Maria. De koren brengen een gevarieerd repertoire op deze middag. Voor de gelegenheid is het koor Geestkracht nieuw leven ingeblazen voor het concert. ‘Het bestaat uit leden van het voormalige Josephkoor van Luttelgeest aangevuld met zangers uit Kraggenburg en Luttelgeest. Dirgente is Annemarie Laan.

Meer informatie over care for maria op www.careformaria.nl