De Culturele Haven viert 100 jaar Zuiderzeewet

EMMELOORD - Op 14 juni is het precies 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet werd vastgesteld. De Culturele Haven, een doorlopende cultuurleerlijn van Flevolandse bodem, lanceerde daarom begin juni een uniek educatieprogramma rondom deze belangrijke wet.

Leerkrachten van scholen in de gemeente Lelystad, Dronten, Zeewolde, Noordoostpolder en Urk kunnen gebruik maken van gratis lespakketten. Deze lespakketten kunnen leerkrachten eenvoudig in de klas gebruiken, waardoor leerlingen allerlei bijzonderheden leren over 100 jaar Zuiderzeewet en Flevoland.

Plannen van Cornelis Lely

Leerlingen leren over de plannen van Cornelis Lely, het droogmaken van de polder en hoe het was om als nieuwe bewoner op dit kersverse stukje land te wonen. Ook denken ze na over de toekomst: als ik een eigen land zou mogen maken, hoe zit dat er dan uit? Optioneel en tegen betaling kunnen de lespakketten worden uitgebreid met gastlessen, een excursie naar Batavialand of de voorstelling Onder Water van Bonte Hond.

‘Dit is niet het enige. Samen met onze lokale partners bieden we een uniek educatieprogramma rond 100 jaar Zuiderzeewet’, aldus projectleider van De Culturele Haven, Daniëlle Bijsmans.

‘Dit speciale programma wordt per gemeente op maat gemaakt. Inschrijven voor deze programma’s kan via De Meerpaal in Dronten, Kubus Lelystad, Cultuurbedrijf Noordoostpolder en Cultuurmakelaar van Verbeelding & Co Zeewolde. Scholen op Urk kunnen we direct inschrijven voor het lokale programma bij De Culturele Haven.’

100 jaar Zuiderzeewetjournaals

De belevenissen van de kinderen op de scholen worden vastgelegd in speciale 100 jaar Zuiderzeejournaals, die op de website en Facebookpagina langs zullen komen.

In De Culturele Haven leren kinderen in Flevoland van groep 1 tot en met 8 over de unieke geschiedenis van hun polderland in relatie tot zichzelf en kunst van nu. Deze multidisciplinaire leerlijn biedt cultuurlessen, workshops en excursies over erfgoed, theater, beeldende kunst en muziek.

De twee vragen die in De Culturele Haven centraal staan zijn: Waar kom ik vandaan? Waar ga ik naar toe? Spelenderwijs gaan kinderen in onze creatieve haven op zoek naar hun bakens en ankers, die ze helpen te worden wie ze zijn.

www.deculturelehaven.nl