Nog één horde voor SC Emmeloord in play-offs

Emmeloord - SC Emmeloord staat in de finale van de play-offs. Het zwakke CEC ging over de knie: 5-2. ‘Ik ben tevreden, we zijn weer een ronde verder’, zei Harm van Wieren, die twee keer scoorde.

Door Harry de Ridder

De aanvoerder wist natuurlijk, dat zijn ploeg veel te veel kansen om zeep had geholpen. ‘We maakten het onnodig spannend. Na de eerste tegengoal vlak voor rust waren we de weg kwijt. Ook direct na rust was het niet veel beter.’ CEC bleef veel ruimte achterin weggeven en dat werd de Drenten in de slotfase fataal.

Bij Van Wieren overheerste de tevredenheid, omdat het uiteindelijk toch om het resultaat gaat. ‘Het zijn drie finales’, gooide de aanvoerder er een geweldig cliché uit, maar het is wel de geijkte manier om zo’n nacompetitie te benaderen. Overleven luidt het parool en daar is SC Emmeloord volop mee bezig.

Naïef verdedigen

De Emmeloorders begonnen sterk en creëerden van meet af aan veel kansen. De tegenstander uit Emmer-Compascuum maakte een ongeorganiseerde indruk. Gapende ruimtes tussen de linies, geen stootkracht en naïef verdedigen hielpen SC Emmeloord eenvoudig in het zadel. Na een dik kwartier stond het al 2-0 door goals van Gerke Schaap en Harm van Wieren.

Van Wieren onderscheidde zich een paar keer met lange rushes over de as van het veld. Zo ontstond ook de tweede goal. Hij onderschepte de bal, ging een een-tweetje aan met Pala, die Van Wieren op maat bediende. Op min of meer dezelfde manier was de centrumverdediger ook verantwoordelijk voor de derde treffer.

Tussen de bedrijven door miste de thuisclub de mooiste kansen. Op slag van rust scoorde CEC zelfs tegen na gepruts in de defensie van Emmeloord. Michel Kingma scoorde: 3-1 in plaats van 5-0. Vijf minuten na rust werd het nog erger, toen Fabian Scherpen de bal na een lage voorzet hoog inschoot: 3-2.

Echte wedstrijd

CEC gaf nog wat gas bij. Het werd even een echte wedstrijd, maar de Drenten bleven dezelfde fouten als voor rust maken en daar profiteerde SC Emmeloord, zij het aarzelend, van. Ongelofelijk, de ruimte die CEC weggaf. ‘Een geitenkaas’, zou Johan Cruijff de CEC-verdediging hebben genoemd. Een dik kwartier voor tijd sloegen Hans Langedijk en Rik Beekman binnen drie minuten toe: 5-2.

Interim-coach Dick Schuurman toonde zich tevreden over de plaatsing voor de finale (tegen Dalen, dat Ruinerwold versloeg), maar toch ook over het spel. ‘De overwinning is dik verdiend. We hebben bijna geen kans weggegeven. Je kon duidelijk zien, dat wij een tweedeklasser zijn. We hebben alleen verzuimd meer goals te maken.’

De vijf doelpunten stemden Schuurman ook tevreden. ‘De vorige wedstrijden creëerden we ook veel kansen, maar scoorden we bijna niet.’ Kortom, Schuurman en zijn spelers gaan met vertrouwen de finale in. Komende zondag wacht de laatste wedstrijd, ook weer thuis. ‘Dalen zal er vol voor gaan, maar wij zijn favoriet, ja.’