Eland geboren in Natuurpark Lelystad

Lelystad - Nergens in Nederland zijn elanden te zien, behalve in Natuurpark Lelystad. Hoe bijzonder is het dan ook dat de beheerder deze week een elandkalf aantrof in het leefgebied van deze dieren.

‘Het kalfje is waarschijnlijk deze week geboren want het loopt al mee met de moeder‘ zegt trotse beheerder Gerwin de Vries van Het Flevo-landschap. ‘We vermoedden al langer dat de eland drachtig was, maar het is altijd lastig vast te stellen. Zo hopen we ook nog dat de andere koe wellicht een jong heeft'.

Vijf elanden

Met de geboorte komt het aantal elanden in Natuurpark Lelystad op vijf. Er zijn drie vrouwtjes en een mannetje.

Omdat moeder en jong zich weinig laten zien, hebben de verzorgers het geslacht van de nieuwkomer nog niet kunnen vaststellen. 'Dat kan nog wel even duren voordat we dat weten', aldus Gerwin.

Elandvrouwtjes hebben een draagtijd van 235 dagen. Bij geboorte weegt het kalfje al 11 tot 16 kilo, in de eerste maand verdubbelt zijn lichaamsgewicht en daarna groeit het een kilo per dag.

De eland is de grootste nog levende soort binnen de familie van de hertachtigen. De elanden en het kalf zijn zeven dagen per week te zien in het gratis toegankelijke Natuurpark aan de Vlotgrasweg 11 in Lelystad. Het leefgebied van de dieren is groot, het kan daarom lastig zijn om de elanden te spotten.

Geboortegolf

Met ook deze bijzondere geboorte, kan men in het Natuurpark al haast spreken over een geboortegolf. Inmiddels lopen er al vier jonge wisenten mee met de kudde, zijn er twee gezonde Pater Davidsherten geboren, lopen er al vele frislingen rond in het zwijnengebied en ook bij de edelherten zijn de eerste jongen gespot.