STOPPELS | Vrede?

Emmeloord - In de Noordoostpolder van dinsdag 8 mei stond het verhaal van de onthulling van het Marten Kingmaplein in Vollenhove. De man, naar wie het plein is vernoemd, heeft grote daden verricht in de Tweede Wereldoorlog. Geweldig!

STOPPELS | Jacqueline Voskuil

Je zou dan denken dat velen onder de indruk zouden zijn van zijn heldendaden. Ik denk dat het tegenvalt. Want waarom lees ik anders nog niet twee weken later op Facebook dat deze krant helaas het volgende moet publiceren: ‘Groot hakenkruis en Duitse vlag geklad op onderkant windmolen langs Ketelbrug. “Het Bevrijdingsfeest was leuk maar nu de realiteit. Wij racisten zijn terug in een nieuwe hoedanigheid”.

Deze mensen weten bij god niet wat oorlog betekent en wat dat met hen kan doen. Ik ook niet. Ik ben van 1966 en dus totaal onbewust van de vreselijke ellende die een oorlog teweegbrengt. Ik heb eens gelezen dat een kleinkind aan zijn grootvader vroeg: ‘Maar opa waarom heb jij niet in het verzet gezeten? De oude man zei: ‘Jij weet niet wat angst met je doet’.

Het deed me meteen denken aan degenen die hun nare woorden op de windmolen hebben geklad. Ik hoop maar dat zij ook niet weten wat angst met je doet, en wat deze mensen eigenlijk met deze nare woorden willen bewerkstelligen. Tussen deze twee krantenedities in lees ik dat er een steekpartij is geweest in Emmeloord. De beste jongeman is dood. Vrede? Op wat voor manier dan ook? Ik moet het nog zien.