POLDERHEMEL | Ruimtesonde Dawn

Aflevering 1176

5 JUNI – 12 JUNI

Het is een tijdje stil geweest rond ruimtesonde Dawn die al drie jaar in een baan rond planetoïde Ceres is. Momenteel ligt die baan op 440 kilometer boven het oppervlak van Ceres.

Baanverlaging

In de komende dagen wil men de baan van Dawn verlagen tot iets minder dan 50 kilometer boven de oppervlakte. Er zullen dan zeer gedetailleerde foto’s kunnen worden gemaakt. Ceres is interessant omdat hij veel lichte materialen bevat, onder andere veel waterijs. Waarschijnlijk is Ceres in de buitenregionen van ons zonnestelsel ontstaan en geleidelijk aan naar binnen getrokken tot in de planetoïdengordel. Ook kunnen andere instrumenten aan bord door de lage baan beter bepalen hoe de samenstelling van de bodem is. Dan wordt de oorsprong van de planetoïde waarschijnlijk duidelijker.

Pluto ‘superkomeet’

Onderzoek van de gegevens van de New Horizons-sonde die Pluto in juni 2015 aandeed leverde onder ander de vondst van een enorme vlakte van bevroren stikstof op. Maar koolmonoxide was relatief weinig aanwezig. Dat gas zou meer aanwezig moeten zijn als Pluto echt een planeetachtige was geweest. Men komt nu na modelberekeningen tot de conclusie dat Pluto is gevormd uit rond een miljard samengeklonterde kometen. Dat zou tevens inhouden dat Pluto rijk aan water is dat zich in een ondergrondse oceaan kan bevinden. Kometen bevatten veel water. Zo lijkt Pluto dus op een superkomeet van 2200 kilometer doorsnede.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 9 juni)

Zon op: 05.14 uur; onder 21.59 uur.

Maan op: 03.23 uur; onder 16.15 uur.

MAAN – Woensdag 6 juni komt de maan om 20.32 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Waterman). De maan staat echter aan de ochtendhemel, kijk ‘s morgens.

PLANETEN – In de avondschemering is Venus in het westen tot westnoordwesten te zien. Ze is te vinden in sterrenbeeld Tweelingen. Tegen 0.30 uur gaat ze in het westnoordwesten onder. Bij het invallen van de duisternis staat Jupiter al in het zuiden. Hij is verder tot tegen 04.00 uur te zien (dan in westzuidwesten). Saturnus komt kort na 23.00 uur op in het zuidoosten; Mars kort voor 01.30 uur. In de nanacht en vroege ochtend zijn Mars (l) en Saturnus (r) te zien rond het zuiden. Mars neemt nog steeds in helderheid toe; hij nadert de aarde.

René P. Elings

tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com.