Historische botterrace tussen voormalige Zuiderzeegemeenten

Urk - De gemeente Urk houdt op vrijdag 15 juni, in samenwerking met de Stichting Urker Botter, een botterrace voor de voormalige Zuiderzeegemeenten voor de kust van Urk. Deze race vindt plaats in het kader van het 100-jarig bestaan van de Zuiderzeewet.

Dertien gemeenten en het Waterschap Zuiderzeeland binden met elkaar de strijd aan om de eer.Zuiderzeewet 100 jaarOp 14 juni 1918 werd de Zuiderzeewet aangenomen in de Tweede Kamer. Deze wet heeft veel voor het Zuiderzeegebied betekent. De Afsluitdijk werd aangelegd en later zijn de polders in het IJsselmeergebied ontstaan. Terugkijkend heeft de Zuiderzeewet Urk uiteindelijk veel voorspoed gebracht. Als oudste gemeente van Flevoland wil Urk hier niet aan voorbij gaan en organiseert daarom een historische botterrace tussen de voormalige Zuiderzeegemeenten.

Botterrace

De botters vertrekken vrijdag 15 juni rond 14.00 uur uit de haven van Urk. Iedere gemeente vaart met een eigen botter en deze zijn herkenbaar aan de gemeentevlaggen die in de mast hangen. De race start rond 14.30 uur en is vanaf de kust van Urk te volgen voor publiek. Naar verwachting komen de botters rond 16.30 uur weer terug in de haven. Voor de bemanningen is er daarna de prijsuitreiking in de Botterschuur.

Ansjooprace

Op zaterdag 16 juni zijn de authentieke botters ook in actie te zien. Dan vindt de jaarlijkse Ansjooprace plaats voor bedrijven en instellingen. Ook deze race vindt plaats voor de kust van Urk en is goed te volgen voor publiek. De race start om 12.00 uur.

Eerste editie Urker VIS Food Festival

In dat zelfde weekend, op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni, vindt het eerste Urker VIS Food Festival plaats; een culinair, laagdrempelig en sfeervol foodtruck festival waarbij vis in de hoofdrol staat. Het evenement speelt zich af op de Dormakade en draait vooral om genieten van smakelijke visgerechtjes. Het geheel wordt omlijst met cultureel vermaak en speelplezier voor jong en oud. Meer informatie is te vinden op de website www.visfoodfestival.nl.

Theaterwandeling 'Wonder van Urk'

Een prachtige toevoeging in datzelfde weekend is de theaterwandeling 'Het Wonder van Urk' door de oude dorpskom van het voormalige eiland. Precies 100 jaar geleden kregen de Urkers te horen dat de Zuiderzeewet zou worden ingevoerd. Het eiland zou geen eiland meer blijven, maar werd deel van het vaste land. Hoe de Urkers daarop reageerden?

Met toneelspel, muziek, zang en dans laat Urk zien hoe veerkrachtig de gemeenschap is en hoe het de hindernissen die de Zuiderzeewet 100 jaar geleden opwierp, wist te overwinnen en zelfs om te zetten tot Het Wonder van Urk.

Meer informatie: www.visfoodfestival.nl/verhalenroute