Scholen uit Emmeloord en Urk in finale Olympic Moves

EMMELOORD - Het Zuyderzee Lyceum en het Emelwerda College uit Emmeloord en het Berechja College van Urk doen op vrijdag 8 juni mee aan de landelijke finale van de Olympic Moves.

Ruim 6000 leerlingen van in totaal 225 middelbare scholen uit heel Nederland doen mee aan de 16de editie van ‘Olympic Moves The School Final’, die dit jaar voor het eerst op Papendal plaatsvindt. De deelnemende schoolteams hebben zich via regionale wedstrijden geplaatst voor de finale.

Olympic Moves is de grootste schoolsportcompetitie van Nederland waaraan gedurende het schooljaar meer dan 100.000 leerlingen van ruim 300 middelbare scholen deelnemen. Dit is vrijwel de helft van alle scholen in Nederland. De leerlingen komen uit in 16 verschillende sporten waarbij ook een aantal heel bijzondere sporten zoals ultimate frisbee, floorball, mini trampoline en streetdance. De overige sporten zijn atletiek, badminton, handbal, hockey, korfbal, softball, streetball, tennis, veldloop, voetbal en volleybal.

Ook zijn er leerlingen van verschillende middelbare scholen betrokken in de organisatie op 8 juni, bijvoorbeeld als jurylid, social media reporter of radiomaker.

Torch Run

Het vuur wordt in de ochtend op vrijdag 8 juni ontstoken tijdens de opening van Olympic Moves The School Final op sportcentrum Papendal. Het vuur wordt doorgeven door Olympic Moves-deelnemers aan deelnemers van de Special Olympics Nationale Spelen, het sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking die dit weekend in de Achterhoek wordt georganiseerd, en wordt via een speciale Torch Run naar Doetinchem gebracht. Na de opening verspreiden de deelnemers zich uit over 27 sportlocaties in Arnhem en de omliggende gemeenten. De dag wordt afgesloten op sportcentrum Papendal met een spectaculair eindconcert.

Kennismaking met diverse vormen van sport

Olympic Moves is van groot belang voor de schoolsport in Nederland want 8 op de 10 Nederlandse kinderen op de basisschool doet aan sport, maar eenmaal op het voorgezet onderwijs stopt een aanzienlijk deel met sporten. Het doel van Olympic Moves is om scholieren tussen de 12 en 19 jaar kennis te laten maken met diverse vormen van sport en laat hen het plezier van samen sporten beleven.

De activiteiten van de scholieren tijdens Olympic Moves The School Final zijn de hele dag live volgen via Olympic Moves Radio en de social media kanalen.