Vrouwen SVM ijzersterke kampioen

MARKENSSE - SVM – Tonego, de kraker, die niet spannend wilde worden. De vrouwen uit Marknesse waren te goed en pakten verdiend de titel in de 4e klasse F: 6-1.

Tonego moest winnen om de titel te pakken, in de slotwedstrijd van het seizoen. En dan ook nog in de derby tegen SVM, de koploper. Bestaat er een mooier affiche? Alle ingrediënten voor memorabele pot voetbal waren voorhanden en gedenkwaardig werd het. Alleen niet op de manier die Tonego zich had voorgesteld. ‘Ik schaam we er een beetje voor’, zei aanvoerder Anne-Mieke Verhage. ‘SVM was heel sterk. Wij waren gewoon niet goed genoeg.’

Zo was het. Het eerste half uur bleef Tonego nog in het spoor van SVM en de aansluitingstreffer net na rust maakte de derby nog even spannend, maar twee goals (schoten van Ilse Pipping en Myrthe Hilderink) binnen vijf minuten beslisten de titelrace. Drie goals verschil, dat was teveel van het goede. ‘De spanning zat er goed op, maar na de 3-1 kwamen we los’, constateerde Ilse Pipping, een van de sterkhouders van SVM.

Combinatievermogen

De kampioen kende niet zo’n goede start van het seizoen, maar ontwikkelde zich in de loop het jaar steeds beter. ‘Wat techniek en combinatievermogen betreft zijn ze echt vooruitgegaan’, vond Mark Hilderink, trainer/coach van de kampioen. ‘Ze weten elkaar steeds beter te vinden.’ Een grote factor van belang was de komst van Marjolein Visscher. De sneller aanvaller, van Blokzijl/VENO, had met 37 doelpunten een groot aandeel in het kampioenschap.

‘Zij is zo snel en scoort zo gemakkelijk’, klonk het bewonderend uit de mond van Hilderink. ‘Marjolein heeft heel veel punten voor ons gepakt dit seizoen.’ Ook tegen Tonego was het twee keer raak. De rappe aanvaller maakte de belangrijke openingstreffer (scrimmage) en de vijfde goal, een toonbeeld van de overmacht en het combinatievermogen van SVM. Nicole Janzen onderschepte de bal en vond Tessa Peters, die een dubbele een-twee met Marjolein Visscher aanging. Schitterend doelpunt.

Enige treffer

SVM scoorde 98 keer dit seizoen, maar Tonego haalde de driedubbele cijfers. De bal vloog er maar liefst 113 keer in. En op de DWP na incasseerde Tonego ook nog eens de minste tegengoals. Yvette Teune, overgestapt van Blokzijl/VENO naar Tonego, scoorde het duizelingwekkende aantal van 52 goals. En nog was het niet genoeg voor de titel. Teune, een sterke, technische spits, scoorde de enige treffer tegen SVM, maar werd verder goed in bedwang gehouden door de SVM-defensie.

En zo mocht SVM na afloop de bloemen en de schaal (geritseld door Mark Hilderink in overleg met Tonego) in ontvangst nemen. ‘Het kampioenschap was vooraf geen doel, maar we hebben een mooie teamprestatie geleverd’, vond Ilse Pipping. Ondanks het mislopen van de titel was ook Tonego heel content. ‘We hebben een topseizoen gehad’, aldus Anne-Mieke Verhage. ‘Soms hadden we niet eens een wissel, maar de sfeer bleef goed. We hebben een heel leuk team.’

SVM – Tonego 6-1. Scoreverloop: 1-0 Marjolein Visscher, 2-0 Tessa Peters (rust), 2-1 Yvette Teune, 3-1 Ilse Pipping, 4-1 Myrthe Hilderink, 5-1 Marjolein Visscher, 6-1 Marieke de Boer.