Europese primeur met vertical farming in Drontense fabriek

DRONTEN - Staay Food Group begint in haar fabriek in Dronten een groot project rond vertical farming. In een geklimatiseerde ruimte zonder daglicht, wordt hier geteeld onder LED-licht. Een innovatieve manier van telen die een duurzaam alternatief is voor de reguliere teeltmethoden. En daarmee heeft Dronten een Europese primeur in handen.

Vertical farming staat nog in de kinderschoenen, maar deze innovatieve manier van telen kon wel eens heel groot gaan worden. Het kan namelijk op iedere plek ter wereld worden toegepast, er zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig en staat garant voor duurzame, verse producten voor lokale markten.

‘In de Indoor Farm worden alle natuurlijke omstandigheden zo nagebootst, dat waar dan ook ter wereld het gehele jaar een uitstekend product geleverd kan worden. Gepland in onze farm is voorlopig de teelt van de slasoorten Lollo Rosso, Lollo Biondo en Frisee’, staat op de website van Staay Food Group te lezen.

In de volledig gesloten Vertical Farm komt geen daglicht bij de teelt. Een gek idee natuurlijk, omdat daglicht van levensbelang is in de traditionele teelt. De sla in de Staay-fabriek in Dronten moet het echter doen met speciaal ontwikkelde LED-lampen.

‘Door de intensiteit en kleur van de lampen te regelen in combinatie met een actief klimaatmanagement kan de groei van de sla nauwkeurig worden geregeld. Naast de groei kunnen ook de bite, de kleur, de smaak en zelfs het vitaminegehalte van de sla worden bijgestuurd’, legt het bedrijf uit op haar site.

Een klimaatcomputer beheert en registreert alles. Van licht tot irrigatie, temperatuur en luchtvochtigheid. Het regelt ook het energiemanagement.

Dat betekent dat er een breed scala aan kennis nodig is voor Vertical Farming. Er is expertise nodig van verlichting, teelrecepten, geschikte producten, maar ook de bouw van de farm en de opleiding van telers en onderzoekers zijn belangrijk om het proefproject te doen slagen.

Daarom koos Staay Food Group voor samenwerking binnen een consortium. ‘Samen met onze partners zien wij het project in Dronten als een leertraject waar ieder lid van het consortium kennis en ervaring kan opdoen.’

De convenience fabriek waar de Vertical Farm deel van uit gaat maken, werd begin juni 2017 opgeleverd. ‘Ondertussen wordt er op een externe locatie volop verder getest in een proefopstelling om straks optimale kwaliteit sla vanuit de fabriek te kunnen leveren. De resultaten van de tests zijn in elk geval zeer bevredigend.’ 

Wanneer de eerste producten uit de Vertical Farm in de supermarkt zullen liggen, is nog niet duidelijk.

Staay Food Group verwerkt momenteel in de Drontense fabriek van Fresh Care Convenience verse groenten en fruit tot bijvoorbeeld maaltijdsalades. ‘Wanneer de farm af is, kan er binnen één pand worden geteeld, geoogst én verwerkt en dat heeft vele voordelen. De consument krijgt een ultiem vers product dat langer houdbaar is door de snelle verwerkingstijd en het gebrek aan transportbewegingen. Bovendien zijn er geen bestrijdingsmiddelen benodigd door de gesloten teelt.’

Water wordt zo weinig mogelijk gebruikt. ‘Het idee sluit perfect aan bij onze filosofie van ketenbeheersing. Bij Staay Food Group willen we zo veel mogelijk de keten in eigen hand hebben: van de teelt tot en met de productie van maaltijdsalades en alle schakels die daar tussen zitten.’

Debora Boomsma