Transasia Classic start in Bant

BANT - In Bant start op zaterdag 30 juni de Transasia Classic, een toerrit met 35 klassieke auto’s van Bant naar Beijing. De start wordt een groot festijn in het polderdorp.

‘Ziet u het voor zich, een rij fantastische klassieke auto’s dwars door de Karakumwoestijn in Turkmenistan, over de uitlopers van de Himalaya in Kirgizië en van oase naar oase in de Taklamakanwoestijn in China. We gaan het echt doen. Precies 10 jaar nadat we van Bant naar Beijing zijn gereden via de Transsiberische route, doen we het deze keer dubbel. De oude Zijderoute als heenreis (14.000 km) en Transsiberië als terugreis (10.000 km)’, vertelt Fred Postma uit Bant. Hij is al jaren de gangmaker van de grote reizen.

“The greatest classic car rally on earth” gaat in de voetsporen van Marco Polo, dwars door Iran, via de prachtige oude zijderoutesteden Buchara en Samarkand in Oezbekistan. Door het ondoorgrondelijke China naar Beijing. De terugreis gaat door de Gobi woestijn in Mongolie en langs beroemde Russische steden als Tomsk, Omsk, Irkoetsk en Yekaterinenburg. Na een bezoek aan St. Petersburg en Moskou, eindigt de rally in Berlijn. De reis is niet zomaar gepland. 100 jaar geleden werd deze route voor het eerst verkend met onder andere een oer-Hollandse Spyker.

De start van de rally op 30 juni om 08.00 uur vanuit Bant in de Noordoostpolder. Volvo Nederland en de Chinese ambassadeur in Nederland zijn aanwezig. Het startschot wordt gegeven door Jan Smit. Er is een (muzikale) omlijsting van het evenement. Vanaf een startpodium zal de eerste auto vertrekken om precies 08.00 uur en de laatste klassieker verlaat het podium omstreeks 09.15 uur. De eerste rallydag eindigt na ruim 800 kilometer in het Duitse Passau, op de grens met Oostenrijk.

De organisatie heeft een speciale band met Bant, maar de start in het centrum van het dorp is wel heel bijzonder. De 35 klassieke auto’s (vooral Volvo’s maar ook Mercedes, Peugeot, Renault en Porsche) en 80 deelnemers zorgen voor een groot spektakel. Op het plein zorgt de Troefmarkt voor koffie en broodjes, komt kapsalon Rieneke langs voor een Chinese coup en wordt gratis Chinese tomatensoep geserveerd voor iedere klant.

Deelnemers

Behalve de Nederlandse teams, doet er ook een team uit Japan mee. Shigeo Sunahara en Koko Takahira hebben hun Volvo Amazon eerst vanuit Japan naar Nederland verscheept. Een van de reisleiders die het gezelschap zal vergezellen is Marica van der Meer, uit Workum, zij deed de Zijderoute in 2013 op de fiets.

Meer details over deze unieke rally op www.transasiaclassic.com www.amazonadventures.nl