In het zonnetje: Hanneke Bruins

Emmeloord - Deze week in het zonnetje: Hanneke Bruins, trainer/coach van het G-team van KV Emmeloord. ‘Je krijgt veel, maar geeft ook iets aan ze terug’, vertelt ze.

Door Alexander Drost

Hanneke is al flink wat jaren betrokken bij het G-team van de club. Op deze warme woensdagmiddag vertelt ze honderduit over haar ervaringen met deze doelgroep. Wat het haar brengt, wat ze anderen kan geven met vrijwillige inzet. ‘We hebben hier te maken met een doelgroep die niet elke vereniging heeft’, vertelt ze. ‘Het gaat om sporters met een verstandelijke beperking. Er is niet veel aanbod voor mensen met een beperking. Hier zijn ze lekker bezig met een bal, wanneer bijvoorbeeld voetbal wat te hard kan zijn.’

Bloeien

In 2006 werd met G-korfbal begonnen in Emmeloord. Na een intensieve opstartfase loopt het inmiddels erg goed. Een paar jaar geleden waren er nog maar drie spelers over, maar inmiddels bloeit de G-tak als nooit tevoren met tien spelers en drie begeleiders. De jongste sporter is 17 jaar en gaat naar de Zonnebloemschool in Emmeloord, een plek waarvan de meesten elkaar goed kennen. De wat ouderen gaan naar een dagbesteding. 

Hanneke is altijd betrokken geweest in de korfbalsport. Haar dochter korfbalt nu, en haar man is scheidsrechter. ‘We doen met z’n allen iets om de boel draaiende te houden’, glimlacht ze. Als coach van het team was het, zeker in het begin, even schakelen. ‘Maar het is nog steeds leuk om dit te doen. De omgang met de spelers is anders, maar heel leuk. En daar trek je veel leermomenten uit.’ Het competitie-element is totaal niet belangrijk bij de G-tak geeft ze aan. 

Praatje

‘Als ze maar kunnen spelen, dat is het belangrijkste’, weet Hanneke. ‘Ze zijn lekker in bezig, in beweging. Je ziet de conditie verbeteren’, vertelt ze.  Voor de training knoopt Hanneke altijd even een praatje aan met de spelers. Voor iedereen is er aandacht. ‘De een heeft het nodig, de ander vraagt het heel erg. We proberen het zo goed als mogelijk. Wat speelt er? Wat is er overdag gebeurd? Je krijgt veel, maar je geeft ook iets aan ze terug.’ 

Eens per maand vindt er in het noorden van Nederland een toernooi plaats. In de zomer op het veld, in de winter in een zaal. Getraind wordt er op dinsdag, van 18.30 uur tot 19.30 uur. In de winter wordt er getraind in de Zeevaarder, van 18.00 tot 19.00 uur.