Nacompetitie: Alles of niets voor vier ploegen

Emmeloord - De reguliere voetbalcompetitie zit erop. Tijd om de balans op te maken voor de polderclubs. Tonego en SVM zijn kampioen. Flevo Boys en VV Tollebeek kunnen nog promoveren, SC Emmeloord en RKO kunnen nog degraderen.

In de 1e klasse D verspeelde Flevo Boys in de voorlaatste ronde de kans op de titel. Zonde, ook al omdat de Emmeloorders het hele seizoen bovenaan stonden. Slechts twee nederlagen leed Flevo Boys en toch was het niet genoeg voor het kampioenschap. SVZW pakte drie punten meer. Nu moet Flevo Boys via de play-offs proberen promotie af te dingen. Zaterdag speelt Flevo Boys thuis tegen AFC (Amsterdam) of Rijsoord (Ridderkerk). AFC moet woensdag nog inhalen tegen FC Rijnvogels. Wint AFC, dan is AFC de tegenstander. Zo niet, dan is Rijsoord de tegenstander. Bij winst moeten de Emmeloorders een week later in een uitwedstrijd aantreden tegen Brielle of ARC (Alphen aan den Rijn). Wint Flevo Boys ook die wedstrijd, dan is promotie naar de hoofdklasse een feit.

Derde periodetitel

Tonego werd knap kampioen van de 3e klasse D en keert na één seizoen terug in de 2e klasse. In de 3e klasse A redde Bant het vege lijf door op de slotdag met 1-0 van kampioen Nijland te winnen. TOP ’63, dat zelf ook won, is daardoor tot de nacompetitie veroordeeld. SVM was met afstand de beste ploeg in de 4e klasse A. De kampioen had twaalf punten voorsprong op Wolvega. Vijf verliespunten slechts. Heel knap. Tollebeek nam ondanks een 3-7 nederlaag tegen VHK op de laatste speeldag de derde periodetitel over van kampioen SVM. Tollebeek speelt zaterdag thuis tegen TOP ’63. Wint de polderploeg, dan speelt Tollebeek een week later thuis tegen de winnaar van Bolsward – Waskemeer. De winnaar promoveert naar de 3e klasse. Nagele is uitgespeeld, net als Creil dat zich op de slotdag veilig speelde door met 5-2 van VENO te winnen. Espel en Ens eindigden respectievelijk als zevende en achtste in de 5e klasse A.

Een zware dobber

SC Emmeloord had het zwaar in de 2e klasse L zondag. Via de nacompetitie moet Sportclub proberen erin te blijven. Zondag wacht eerste een thuiswedstrijd tegen VV LEO uit het Drentse Loon. Een week later wacht, bij winst, een thuiswedstrijd tegen de winnaar van Annen – CEC. Wint SC Emmeloord ook die wedstrijd, dan volgt de finale op 17 juni tegen één van de volgende vier clubs: Ruinerwold, Gieten, Dalen of Veendam 1894. Drie wedstrijden, dat wordt een zware dobber. FC Kraggenburg had in de 4e klasse E op de laatste dag aan een puntje tegen Steenwijkerwold (2-2) genoeg om de nacompetitie te ontlopen, maar RKO is wel de klos. De Ruttenaren verloren met 2-3 van Ruinen en kunnen alleen via de play-offs nog in de 4e klasse blijven. RKO begint met een uitwedstrijd tegen het Drentse Zandpol. Wint RKO, dan is Scheerwolde de volgende tegenstander. Wint RKO in Scheerwolde, dan is de ploeg van trainer Henk Posthuma veilig.

Harry de Ridder