Kleine ijsdwerg

Aflevering 1175 - 29 MEI – 5 JUNI

Enkele jaren geleden werd een kleine ijsdwerg in de buitenregionen van ons zonnestelsel ontdekt die een merkwaardige baan leek te hebben. Het object staat nu bekend als 2015 BP519.

Sterk hellende baan

Sinds kort is de baan van de ijsdwerg nauwkeurig bepaald en blijkt deze sterk te hellen ten opzichte van het vlak van ons zonnestelsel. De ijsdwerg 2015 BP519 levert aanvullende ondersteuning voor de theorie dat zich op grote afstand een zware planeet moet bevinden, vier maal zo groot en tien maal zo zwaar als de aarde. De baan van de ijsdwerg is hoogstwaarschijnlijk door de zwaartekracht van deze nog niet ontdekte planeet verstoord. De geschatte omloopstijd van Planeet Negen, zoals de nog niet gevonden zware jongen wordt genoemd, ligt tussen 10.000 en 20.000 aardjaren.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 2 juni)

Zon op: 05.18 uur; onder 21.52 uur.

Maan op: 00.53 uur; onder 08.33 uur.

MAAN – Vandaag (dinsdag 29 mei) is het om 16.20 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Slangendrager). Hij komt pas om 21.35 uur op. Na vandaag neemt de schijngestalte weer af en verplaatst de maan zich naar de ochtendhemel. Op vrijdag 1 mei zien we in de kleine uurtjes de maan dicht bij Saturnus staan.

PLANETEN – In de avondschemering is Venus in het westen tot westnoordwesten te zien. Ze is te vinden in sterrenbeeld Tweelingen. Het sterrenbeeld is echter pas te zien als het donker is geworden. Venus is door de grote helderheid al veel eerder zichtbaar. Bij het invallen van de duisternis staat Jupiter al in het zuidzuidoosten. Hij is verder vrijwel de gehele nacht te zien.

Als het licht wordt gaat Jupiter in het westzuidwesten onder. In de nanacht en vroege ochtend zijn Mars (l) en Saturnus (r) te zien rond het zuiden. De onderlinge afstand is de afgelopen weken flink toegenomen. Saturnus komt kort na middernacht al in het zuidoosten op; Mars volgt ruim anderhalf uur later.

tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com.