4DX filmbeleving in bios

EMMELOORD - Eigenaar Frank Witteveen is niet een beetje trots op de revolutionaire filmzaal die gecreëerd is in de oude magazijnruimte. Het is een zaal met 16 bewegende stoelen en 6 niet-bewegende stoelen. In de filmzaal worden echte effecten gerealiseerd. De bioscoopbezoeker zit werkelijk in een sneeuwstorm en moet de sneeuwvlokken uit de ogen wrijven, voelt bonken in de stoel en beweegt mee in de luxe seat met de beelden op het scherm.

Apparaten in de zaal zorgen voor de regen-, sneeuw-, wind-, bliksem-, rook- en bubbeleffecten. Bovendien zitten er ook nog eens voelsprieten onder de stoel. Als er enge dieren in beeld komen, voelen de bezoekers ze ook echt. De stoelen maken de film helemaal tot een beleving waar je in meegaat. Daarbij biedt de filmzaal ook nog eens de mogelijkheid om 3-dimensionaal te projecteren met de aanwezigheid van een silverscrean.

Forse investering

Dat er nog maar weinig bioscopen in Nederland zijn met deze filmattractie, heeft volgens Witteveen te maken met de forse investering die nodig is. ‘Het kost ongeveer 4000 euro per stoel. Wij hadden een kleine ruimte om dit te realiseren, maar een filmzaal met 100 stoelen bouw je niet om tot 4DX.’ Alleen in Rotterdam en Amsterdam heeft Pathé een vergelijkbare filmzaal, weet Witteveen.

De films die geprojecteerd worden vaak geleverd met het programma dat de effecten aanstuurt, maar er zijn ook films waarbij medewerker Abe Kroes deze effecten zelf programmeert. In dat geval gaat het om zogenaamde 4DM films. De bezoekers betalen voor de bijzondere filmbeleving 6 euro extra op het bioscoopkaartje. Filmkijkers op de niet bewegende stoelen betalen voor de speciale effecten 3 euro extra.

Volgens Witteveen slaat de zaal goed aan. Ieder weekeinde zijn er gemiddeld twee films in de zaal. ‘In de bioscoopwereld zal het nog niet gemeengoed worden, vanwege de kosten, maar het wordt wel steeds populairder.’ Het fenomeen is min of meer over komen waaien uit de pretparken, waar de attractie geïntroduceerd is.